ÉRDEKES CIKKEK

LEGGYAKORIBB LÉGÚTI FERTŐZÉSEK A LOVAKNÁL - lóinfluenza, lóasztma (kehesség, RAO)

LEGGYAKORIBB LÉGÚTI FERTŐZÉSEK A LOVAKNÁL - lóinfluenza, lóasztma (kehesség, RAO)

Jan 30, 2022
Légúti fertőzések kezelése a lovaknál Lóasztma A lóinfluenza a lovak gyakori légúti...
BAJKÁLI CSUKÓKA FÁJDALOMCSILLAPÍTÓ, IMMUNERŐSÍTŐ, MÉREGTELENÍTŐ GYÓGYNÖVÉNY

BAJKÁLI CSUKÓKA FÁJDALOMCSILLAPÍTÓ, IMMUNERŐSÍTŐ, MÉREGTELENÍTŐ GYÓGYNÖVÉNY

Sep 12, 2021
A hagyományos kínai orvoslásban  nélkülözhetetlen gyógynövény. A növényben található egyedülálló hatóanyagok számos gyógyszer...
MILYEN VITAMINOK SEGÍTENEK A COVID UTÁN VAGY A POST-COVID SZINDRÓMÁNÁL?

MILYEN VITAMINOK SEGÍTENEK A COVID UTÁN VAGY A POST-COVID SZINDRÓMÁNÁL?

Jun 23, 2021
Sokan akik átestek a  COVID-19 betegségen hosszú ideig érzik a betegség hatását. Fáradtak,...
AMIT A KULLANCSOKRÓL TUDNI KEL

AMIT A KULLANCSOKRÓL TUDNI KEL

May 29, 2021
ISMERJÜK MEG A KULLANCSOKAT, JOBBAN TUDUNK VÉDEKEZNI A kullancsok az emlősök, a madarak...
MIRŐL SZÓL A SZILVAMAG OLAJ?

MIRŐL SZÓL A SZILVAMAG OLAJ?

May 27, 2021
Szilvamag olaj  A hidegen sajtolt olaj aranyszínű és kellemes aromájú. Gazdag olajsavban (60-80%), linolsavban (15-25%),...

VILCACORA

VILCACORA

Vilcacora a trópisu őserdők növénye. Világosbarna kúszónövény, melynek a páros leveleknél tüske található, ezért hívják macskakaromnak is. A leveleit és a belső kérgét használják, a külső kéreg hulladéknak számít.

Vilcacora figyelemreméltó a daganatokra való antioxidáns, immunrendszer serkentő és vírusölő hatása végett. A benne lévő hatóanyagok növelik a fagotocitózits és antimutagéns hatása is lehet.

Bizonyos eredmények szerint támogathatja az apoptózist, és a leukémiás sejtek és a limfóma sejtek burjánzását gátolja, úgy hogy nem mérgezőek a környező egészséges sejtekre. Kedvezően hathat a kardiovaszkuláris rendszerre - növeli a periferiális erek tágulását, csökkenti a szív frekvenciáját és bizonyos mértékben a "rossz" koleszterin szintjét a vérben. A gyulladáscsökkentő hatása végett ajánlatos az osteoarthritis kezelésénél.

Vilcacora csökkentheti az ischaemiás szívbetegség akut rohamainak kockázatát és a vérrögök kialakulását.

 

Vilcacora mit tartamaz

Alkaloidokat (HPLC-vel meghatározva az összes tartalom 0,15-0,46%), pentaciklusos oxindol-alkaloidok: izomitrafilin, izopteropodin, mitrafilin, pteropodin, specifofillin, unkarin F, tetraciklusos oxindol-alkaloidokat: izorfinil, rhinchofhylline, glikoziddal kötött alkaloidokat: heterozyangiam pentaciklusos alkaloidok: akuammigin, heterohyhimban tetraciklusos alkaloidok: hirsutein, hirsutin, korynanthein, dihidrokórnantén, piridinoindolo-kinolizidin alkaloidok: angustin, angustolin, kinovinsav-származékokat, ursolinsav és oleander-származékokat, szterolokat: beta- szitoszterol (60% szterolok), kampeszterol, sztigmaszterol, flavan származékokat: epikatechin, procianidinek A1, B1, B2, B4.

Vilcacora hatásának felfedezése Edmund Szeliga lengyel misszionáriusnak az érdeme. A múlt század 60-as éveiben mintát küldött a nápolyi egyetemre elemzéshez. Ahol az egyetemen bizonyították feltételezéseit. Ezek után több további kutatás  is végeztek a növénnyel az egész világon (pl. USA, Kína, Oroszország, Japán, stb.). Vilcacora azzá lett amit az egészségükkel törődő emberek napjainkban keresnek, akik az egészségüket szeretnék ápolni, megőrizni fiatalságukat és a jó fizikai kondíciójukat.  

 

A természetgyógyászatba a következő panaszoknál használják:

 • a daganatos betegségek kezelésénél és megelőzésénél
 • emésztőrendszeri betegségeknél (gyulladások, Crohn-betegségnél, divertikulsznél, a bélflóra zavaroknál, peptikus fekélynél, székrekedésnél, aranyaérnél, parazitáknál)
 • cukorbetegségnél
 • májcirrózisnél
 • immunrendszeri zavaroknál
 • krónikus fáradtsági szindrómánál
 • fertőző betegségek megelőzése és kezelése esetén (pl. influenza)
 • a felső légutak krónikus fertőzéseinél, asztma, sinisitis (orr- arcüreg gyulladás) esetében
 • vírusos fertőzéseknél ( lyme-kór, Herpes zoster, Herpes simplex, HIV)
 • artritisz (ízületi gyulladás) esetében
 • végtagi fájdalomnál
 • a vesék anyagcseréjének javításához
 • antioxidánsként

 

A vilcacora javíthatja az erek állapotát, gátolja a vérrögök képzését, ezzel megelőzheti az agyi- vagy szív infarktus keletkezését. Néhány benne lévő alkaloida javíthatja a memóriát a kolinerg diszfunkció okozta amnéziás esetében.

 

Megjegyzés:

Bár az eddigi klinikai kutatások nem mutattak nem kívánt tüneteket, nem ajánlatos a Vilcacora használata gyermekeknek 3 éves korig, terhes és szoptató nőknek, szervi átültetésnél vagy tervezett szervi átültetés előtt.

Lehetséges interakciók a gyógyszereknél:

 • vérnyomáscsökkentőknél ( a benne lévő hatóanyagok csökkentik a vérnyomást)
 • immuszupresszív gyógyszereknél (elméletileg zavarhatják a immunszupresszív terápiát, mivel immunrendszerserkentő hatású elemeket tartalmaz)
 • Ellenjavallt lehet azatioprin, baziliksimab, ciklosporin, daclizumab, muronabu-CD3, ortoklon, mikofenolát, takrolimusz, szirolimusz, prednizon és más glükokortikoidok esetében.

 

Érdekesség:

Vilcacora kecsua nyelven szent növényt jelent. Ehhez egy legenda fűződik. Amikor Ashaninka harcos súlyosan sérülten az őserdőben elgyengülten a végét várta, egyszerre Otorongo, amazóniai tigrist látott meg. A tigris már fáradt volt és elkezdte karmaival a és fogaival a fa kérgét marcangolni és a kifolyó levet inni. Amikor megitta, olyan erőre tett szert, hogy rögtön megfogott egy őzt. A sérült harcos az utolsó erejével odakúszott a növényhez és utánozta a tigrist, itta a fából kifolyó lét. Erőre kapott és megmentette az életét. Innen ered a többi használt megnevezése a növényenk: Una de gato, Cat's Claw, macskakarom

 

Forrás:

 

 

 

 


1 begjegyzés

 • Pótári Imréné

  Szeretném megkérdezni, hogy EFIENT véralvadás gátló, vérnyomáscsökkentő, Betelok-zok gyógyszerekkel szedhető-e a Vilcocora készítmény? Köszönöm válaszukat!


Írjál üzenetet