Megfázásnál, köhögésnél nemcsak a téli időszakban jól jöhet a következő recept. Fertőtlenítő és egyben köptető hatású is. Feloldja a lerakódott nyákot és segíti eltávolítani a légutakból.
Hozzávalók:
- 2 db nagyobb hagyma (ha gyermekeknek készítjük, akkor inkább lila hagyma)
- méz (ha nincs méz vagy allergia esetén segít a cukor is)
- citrom
- lezárható üvegedény
Készítés:
- a hagymát, citromot karikákra vágjuk
- az üvegedény aljára egy sor citromot teszünk
- erre teszünk hagymát
- majd az egészet leöntjük 1 ek mézzel (cukorral)
- folytatjuk míg elfogy minden
- lezárjuk
- hagyjuk 2-3 órát pihenni
- ha akarjuk leszűrhetjük a keletkezett szirupot vagy óvatosan kanalazzuk ki
A szirupnak jobb az íze mint az illata :-) A gyermeknek is ízlik, mivel édes.
Naponta: 3 - 4 x 1 ek mennyiséget, amíg a köhögés vagy rekedtség el nem tűnik
A szirupot legjobb még az nap elfogyasztani.
Mikor használjuk:
- száraz vagy nedves köhögésnél
- hangszálak gyulladásánál
- torokgyulladásnál, fájdalomnál
- náthánál
- felső légutak gyulladásánál
- felső légutakban felgyülemlett váladék eltávolításához
Egyébként bármikor használható, csak azok ügyeljenek, akik allergiásak a méhtermékekre és a gyermekeknél 1 éves korig.
Miért olyan hatékony?
A hagyma:
- köptető hatású, mely segíti a felgyülemlett és irritáló nyákot eltávolítani a légutakból.
- a hagyma gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású
- támogatja az immunrendszert
- vízhajtó
- vérképződést támogató
- csökkenti a magas vérnyomást
- normalizálja a vér koleszterin szintet
- csökkenti a vércukor szintet
- legfontosabb az egészségügyi szempontból az allicin tartalma (megtalálható a fokhagymába is) ez a természetes antibiotikum
A méz:
- természetes antibiotikum
- vitaminokat
- enzimeket
- ásványi elemeket tartalmaz, melyek fontosak a szervezet számára
A citrom:
- C vitamin
- A vitamin provitamin
- B vitamin
- folsav
- pantotén sav természetes forrása
- Kálium és egyéb ásványi elemek forrása
- támogatja az izzadást
- a méregtelenítést