Metabolism szaklapban megjelent egy tanulmány, melyben a fahéj illóolaj hatását vizsgálták a zsírok anyagcseréjére.
Megfigyelték, hogy az illóolaj hatására a zsírsejtek "égését" érték el. Alaposabb megfigyelés után kimutatták, hogy az olaj befolyásolja bizonyos gének, enzimek, fehérjék aktivitását, melyekről ismert, hogy a zsírok anyagcseréjében részt vesznek.
Segítik a raktározott zsírtartalékokat felhasználni. Ju Wu szerint, aki a kutatást végezte, a fahéj rendszeres fogyasztása serkentheti a szervezetet a zsírok azonnali felhasználásához, nem a raktározásukhoz. A kutatást csak zsírsejteken, és nem az emberi szervezeten végezték, ezért nem határozták meg a mennyiséget, mely kedvező hatású és mellette nem fog ártani.
Hasonló hatást a kávé fogyasztása is felmutatott. 3-4 csésze naponta kedvezően hat a zsírok anyagcseréjére, s mellette csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, májcirrózis, 2. típusú cukorbetegség, Parkinson-kór, Alzheimer-kór kialakulását.