ÉRDEKES CIKKEK

LEGGYAKORIBB LÉGÚTI FERTŐZÉSEK A LOVAKNÁL - lóinfluenza, lóasztma (kehesség, RAO)

LEGGYAKORIBB LÉGÚTI FERTŐZÉSEK A LOVAKNÁL - lóinfluenza, lóasztma (kehesség, RAO)

Jan 30, 2022
Légúti fertőzések kezelése a lovaknál Lóasztma A lóinfluenza a lovak gyakori légúti...
BAJKÁLI CSUKÓKA FÁJDALOMCSILLAPÍTÓ, IMMUNERŐSÍTŐ, MÉREGTELENÍTŐ GYÓGYNÖVÉNY

BAJKÁLI CSUKÓKA FÁJDALOMCSILLAPÍTÓ, IMMUNERŐSÍTŐ, MÉREGTELENÍTŐ GYÓGYNÖVÉNY

Sep 12, 2021
A hagyományos kínai orvoslásban  nélkülözhetetlen gyógynövény. A növényben található egyedülálló hatóanyagok számos gyógyszer...
MILYEN VITAMINOK SEGÍTENEK A COVID UTÁN VAGY A POST-COVID SZINDRÓMÁNÁL?

MILYEN VITAMINOK SEGÍTENEK A COVID UTÁN VAGY A POST-COVID SZINDRÓMÁNÁL?

Jun 23, 2021
Sokan akik átestek a  COVID-19 betegségen hosszú ideig érzik a betegség hatását. Fáradtak,...
AMIT  A KULLANCSOKRÓL TUDNI KEL

AMIT A KULLANCSOKRÓL TUDNI KEL

May 29, 2021
ISMERJÜK MEG A KULLANCSOKAT, JOBBAN TUDUNK VÉDEKEZNI A kullancsok az emlősök, a madarak...
MIRŐL SZÓL A SZILVAMAG OLAJ?

MIRŐL SZÓL A SZILVAMAG OLAJ?

May 27, 2021
Szilvamag olaj  A hidegen sajtolt olaj aranyszínű és kellemes aromájú. Gazdag olajsavban (60-80%), linolsavban (15-25%),...

AZ ÉRELMESZESEDÉS ÖSSZEFÜGGÉSE AZ ÁLMATLANSÁGGAL ÉS A FOGYÁSSAL

AZ ÉRELMESZESEDÉS ÖSSZEFÜGGÉSE AZ ÁLMATLANSÁGGAL ÉS A FOGYÁSSAL

Az álmatlanság szív- és érbetegségeket okozhat

Az orvosok is óvatosságra intenek. Veszélyes gyorsasággal terjed az álmatlanság. Sokan  azt gondolják, hogy az alvás rabolja az idejüket a munkától, a mulatástól, mások pedig a gondok miatt nem tudnak elaludni. Van akinek valamilyen külső tényező, mint pl. a zaj, a fény, a szennyezett levegő, befolyásolja, hogy egészségesen aludjon. Mások alvászavarokkal küszködnek, s ha reggel felébrednek, ugyanolyan fáradtnak érzik magukat, mint amikor lefeküdtek. Az epidemiológusok kimutták, hogy az alvás hiánya vagy nem megfelelő minősége, betegségek kialakulását idézheti elő:

  • szív- érrendszeri betegségeket
  • az elhízást
  • 2. típusú cukorbetegséget, stb.

Mivel ezek a betegségek tovább rontanak az alvás minőségén, a betegek bűvös körben találhatják magukat

 A NATURA szakmagazinban a bostoni Harvard Egyetem orvosi karának az aprólékos tanulmánya leírja, hogy a nem megfelelőhossú vagy minőségű alvás az erek károsodásához, elmeszesedéséhez vezethet.

ATEROSZKLERÓZIS, ÉRELMESZESEDÉS

Az érelmeszesedéskor a fehérvérsejtek behatolnak az érfalba, és koleszterint más anyaggal együtt ott tartanak és beindítják a gyulladásos folyamatot. Itt az érfala elveszíti a rugalmasságát és megvastagodik. A vérellátás ezen a helyen, beleértve az oxigén és tápanyag ellátását, romlik. 

A folytatódó érelmeszesedési folyamat kedvezőtlenül befolyásolja több szerv működését.

HOGYAN AVATKOZIK EBBE AZ ÁLMATLANSÁG?

A kísérletezéskor (egerekkel), kimutatták, hogy az álmatlan egereknél az  érelmeszesedési folyamat elkezdődött. Az okot a csontvelőben képzett fehérvérsejtek számának túlzott megnövekedése okozta. Ezt pedig az agyban lévő hipotalamusz hívta elő azzal, hogy az álmatlanságban szenvedő egereknél elégtelen mennyiségű orexin hormont termelt. Az orexin hormon éberséget és az éhséget eredményez. Az elhanyagolt orexin termelésre a szervezett CFS-1 fehérje termeléssel válaszolt, mely megnövekedett fehérjevérsejt termelést idézett elő. Ezek aztán behatoltak az érfalba ahol elkezdzték a kórós folyamatot.

Az orexin hormon csökkentett termelése az egereknél csökkentette az étvagyat is. Azonban az álmatlan egerek nem fogyatak. Hasonlóan, mint az álmatlanságban szenvedő emberek sem fogynak, sőt egyes esetekben híznak is, ami még rontja az állapotukat. Erre is rámutattak, miért van ez így. 

Az egészséges szervezetben a zsírszövet leptin hormont termel, mely a hipotalamuszt értesíti, hogy csökkentse a táplálék bevitelt. Azonban az álmatlanságnál, a leptin hormon sem termelődik megfelelő mennyiségben, így a hipotalamusz ezt a jelzést ignorálja, s nem veszi tudomásul a zsírszövet túlzott gyarapodását.

 

ALVÁS MINT AZ ATEROSZKLERÓZIS MEGELŐZÉSE

Az álmatlanságban szenvedő egyén szervezetében keletkezett károk helyreállítás bonyolult. Azonban a megelőzése egyszerűbb, a megfelelő egészséges alvás. A kísérletek kimuttaták, hogy a kórfolyamat a hosszantartó álmatlanság vagy alvászavar esetében fordul elő. Az itt-ott kihagyott alvás nem volt az indítója a folyamatnak, azonban kérdéses, hogy ezek az itt-ott kihagyások mikorra adódnak össze. 

A kutatás alatt felfedezett mechanizmusok például rámutattak arra is, hogy a nem régen jóváhagyott suvorexant hatóanyag az álmatlanságot úgy kezeli, hogy az orexin hormon termelését gátolja. Így olyan állapotot idéz elő, mint az álmatlanságban szenvedő egyének. A kísérletezések alatt nem volt bizonyítva, hogy ez a hatóanyag növeli a fehérvérsejtek termelését. Azonban így is kérik bostoni kutatók az orvosokat, akik suvorexant hatóanyag tartalmú gyógyszerrekkel kezelt pácienseiknél fokozottan figyeljék a szív- érrendszer egészségét, az aterioszklerózis alakulását.

 

(forrás. https://www.nature.com/articles/s41586-019-0948-2)

 

 

onizálja a szervezetet, nyugattja

 

 

 

 

levendula és citromfű

LEVENDULA & CITROMFŰ WELLNESS 

levendula peeling

KÉZMŰVES CUKOR PEELING LEVENDULA 

romantik wellness

ROMANTIC WELLNESS -  harmonizáló, nyugtató s enyhén erotikus hatással van a szervezetre.

levedula balzsam

LEVENDULA BALZSAMkedvezően segít az álmatlanságnál továbbá regenerálja és nyugtatja a szervezetet

levendula bio kenőcs

LEVENDULA BIO KENŐCS - kedvezően segít az álmatlanságnál továbbá regenerálja és nyugtatja a szervezetet


Írjál üzenetet