ÉRDEKES CIKKEK

Gyógynóvények, melyeket a nagymamáink használtak a vérnyomás szabályozásához

Gyógynóvények, melyeket a nagymamáink használtak a vérnyomás szabályozásához

Nov 08, 2020
ALACSONY VÉRNYOMÁSRA Igyazi édesgyökérGlycyrrhiza glabra RozmaringRosmarinus officinalis Fehér fagyöngyViscum album HomoktövisHippophae rhamnoides...
KORONAVÍRUS, BAKTÉRIUMOK ÉS GOMBÁK A SZÁJMASZKBAN

KORONAVÍRUS, BAKTÉRIUMOK ÉS GOMBÁK A SZÁJMASZKBAN

Oct 15, 2020
A szájmaszk viselése egy ideje már kötelező, és nagy segítséget jelent a...
BAJKÁLI CSUCSÓKA KIVONATA GÁTOLJA A SARS-CoV-2 PROTEÁZÁNAK REPLIKÁCIÓJÁT

BAJKÁLI CSUCSÓKA KIVONATA GÁTOLJA A SARS-CoV-2 PROTEÁZÁNAK REPLIKÁCIÓJÁT

Aug 29, 2020
"A Bajkáli csukóka (Scutellaria baicalensis) kivonat és a baicalein gátolja a SARS-CoV-2...
MI A KÜLÖNBSÉG A

MI A KÜLÖNBSÉG A "RESPIRÁTOR" - FFP2 ÉS SZÁJMASZK KÖZÖTT?

Aug 27, 2020
SZÁJMASZKA szájmaszk viselése az illedelem jele A szájmaszk nem a viselőjét védi,...
MIÉRT NEM TUDOK LEFOGYNI?

MIÉRT NEM TUDOK LEFOGYNI?

Aug 21, 2020
Sokan azt modják, hogy a túlsúly oka a cukor, mások szerint a...

MIÉRT NEM ELÉG SOHA CSAK EGY DARAB CHIPS VAGY CUKORKA?

MIÉRT NEM ELÉG SOHA CSAK EGY  DARAB CHIPS VAGY CUKORKA?

Miért tudunk megenni rengeteg sós vagy édes nasit, de a sárgarépa ropogtatás már nem olyan vonzó?

Az őseink számára a cukor, a só, a zsírok a túlélést jelentették. S azért, mivel ezek az élelmiszerek nehezen voltak hozzáférfetők számukra, nem kellett, hogy rendelkezzenek erős akarattal, hogy lemondjanak róluk.

Ezért, az agyunk az a része, mely az erős akaratért felelős, nem elégségesen van kifejlődve, s mellette még el van nyomva más, primitívebb viselkedésért felelős agyrésszel, mely alá a vágyak tartoznak.

 Az utóbbi 200 évben az emberek étkezése radikálisan megváltozott, s a cukor, a só, a zsír nem valami rendkívüli. Sőt a fogyasztásuk óriási méreteket öltött. Azonban az agyunknak ennyi idő nem elég, hogy saját magában tegyen változásokat.

Ezek a finom "nasi" élemiszerek az agyaban a "jutalmazás" részleget aktiválják, hasonlóan mint az alkohol, vagy egyéb drogok.

Mindig, amikor zsírosat, édeset vagy sósat eszünk, az agyunk dopaminnal áraszt el. S ezért nagyon kellemesen fogjuk érezni magunkat, megjelenik a boldogság érzete. Ki tudna ennek ellenállni?

Azonban, ha csak sárgarépát eszünk, akkor a dopaminos jelenet nem áll be. Maximálisan, ha sokat eszünk, akkor a telítetség érzetét fogjuk tapasztalni utána. Ez ugye egészen más mint a boldogság, az öröm érzete.

Ezt nagyon jól tudják, az édességeket-nasikat gyártó cégek. S nagy összegeket adnak ki arra, hogy  teszteljék a termékeiket, hogy fogyasztásuk után megjelenjen a boldogság érzete.

Ezért van az, hogy a gyártók oda is tesznek cukrot ahová logikusan nem hiányzik, s nem is gondolnánk. Sőt a gyermekek számára készített termékekben ezt a szintet is megnövelik, s akár 85%-kal több cukrot is tartalmaznak.

További bajt okoz az, hogy idővel, mint a függőségben általában, az adag nem lesz elég, s a szervezet többet kezd igényelni. A testünk kevésbé lesz érzékeny irántuk. A fogyasztásban nem fog létezni semmi STOP, mely megmondaná, na most már elég. Sőt, ha hiányozni fognak az étrendünkből, akkor elvonási tüneteket tapasztalhatunk

Hogyan tudunk tenni ellene?

  1. ne csináljunk drasztikus változásokat az étkezésben hirtelen
  2. először, azokat a termékeket vonjuk ki, ahol a cukor mint adalék van 
  3. ha mégis ilyen terméket fogyasztunk, akkor mint desszertre tekintsünk rá, s csak szerény mennyiségben fogyasszuk
  4. próbáljuk más ízzel felváltani az édeset vagy sósat: savanyúval, erőssel, fűszeressel vagy keserűvel, legalább részben
  5. ha mégis veszünk nasit, akkor mindig a kisebb csomagolást, mivel bizonyított tény, hogy a nagyobb csomagolásból, többet isfogunk megenni

 

Ha egészségesen táplálkozunk, van elég mozgásunk, akkor a szervezetünk számára az itt-ott elfogyasztott nasi nem okoz semmi gondot. Ekkor nyugodtan megjutalmazhatjuk magunkat, hiszen megérdemeljük az örömöt, a boldogságot így is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Írjál üzenetet