ÉRDEKES CIKKEK

AMIT  A KULLANCSOKRÓL TUDNI KEL

AMIT A KULLANCSOKRÓL TUDNI KEL

May 29, 2021
ISMERJÜK MEG A KULLANCSOKAT, JOBBAN TUDUNK VÉDEKEZNI A kullancsok az emlősök, a madarak...
MIRŐL SZÓL A SZILVAMAG OLAJ?

MIRŐL SZÓL A SZILVAMAG OLAJ?

May 27, 2021
Szilvamag olaj  A hidegen sajtolt olaj aranyszínű és kellemes aromájú. Gazdag olajsavban (60-80%), linolsavban (15-25%),...
MI VÉD MEG A COVID ELLEN? ÉS HOGYAN?

MI VÉD MEG A COVID ELLEN? ÉS HOGYAN?

May 06, 2021
Két adag Pfizer / BioNTech vakcina legalább 95% -os védelmet nyújt a...
MIÉRT OLYAN VESZÉLYES A BRAZIL MUTÁCIÓ?

MIÉRT OLYAN VESZÉLYES A BRAZIL MUTÁCIÓ?

Apr 13, 2021
A  SARS-CoV-2 koronavírus  a brazil mutációnál könnyebben kötődik a sejtekhez. Így könnyebb...
VAN KÜLÖNBSÉG AZ FFP2 ÉS KN95 KÖZÖTT, ÉS MELYIK VÉD MEG?

VAN KÜLÖNBSÉG AZ FFP2 ÉS KN95 KÖZÖTT, ÉS MELYIK VÉD MEG?

Mar 10, 2021
Minél jobban és hatékonyabban védekezünk, annál jobb taktikát vált a vírus is....

MIÉRT NEM ELÉG SOHA CSAK EGY DARAB CHIPS VAGY CUKORKA?

MIÉRT NEM ELÉG SOHA CSAK EGY  DARAB CHIPS VAGY CUKORKA?

Miért tudunk megenni rengeteg sós vagy édes nasit, de a sárgarépa ropogtatás már nem olyan vonzó?

Az őseink számára a cukor, a só, a zsírok a túlélést jelentették. S azért, mivel ezek az élelmiszerek nehezen voltak hozzáférfetők számukra, nem kellett, hogy rendelkezzenek erős akarattal, hogy lemondjanak róluk.

Ezért, az agyunk az a része, mely az erős akaratért felelős, nem elégségesen van kifejlődve, s mellette még el van nyomva más, primitívebb viselkedésért felelős agyrésszel, mely alá a vágyak tartoznak.

 Az utóbbi 200 évben az emberek étkezése radikálisan megváltozott, s a cukor, a só, a zsír nem valami rendkívüli. Sőt a fogyasztásuk óriási méreteket öltött. Azonban az agyunknak ennyi idő nem elég, hogy saját magában tegyen változásokat.

Ezek a finom "nasi" élemiszerek az agyaban a "jutalmazás" részleget aktiválják, hasonlóan mint az alkohol, vagy egyéb drogok.

Mindig, amikor zsírosat, édeset vagy sósat eszünk, az agyunk dopaminnal áraszt el. S ezért nagyon kellemesen fogjuk érezni magunkat, megjelenik a boldogság érzete. Ki tudna ennek ellenállni?

Azonban, ha csak sárgarépát eszünk, akkor a dopaminos jelenet nem áll be. Maximálisan, ha sokat eszünk, akkor a telítetség érzetét fogjuk tapasztalni utána. Ez ugye egészen más mint a boldogság, az öröm érzete.

Ezt nagyon jól tudják, az édességeket-nasikat gyártó cégek. S nagy összegeket adnak ki arra, hogy  teszteljék a termékeiket, hogy fogyasztásuk után megjelenjen a boldogság érzete.

Ezért van az, hogy a gyártók oda is tesznek cukrot ahová logikusan nem hiányzik, s nem is gondolnánk. Sőt a gyermekek számára készített termékekben ezt a szintet is megnövelik, s akár 85%-kal több cukrot is tartalmaznak.

További bajt okoz az, hogy idővel, mint a függőségben általában, az adag nem lesz elég, s a szervezet többet kezd igényelni. A testünk kevésbé lesz érzékeny irántuk. A fogyasztásban nem fog létezni semmi STOP, mely megmondaná, na most már elég. Sőt, ha hiányozni fognak az étrendünkből, akkor elvonási tüneteket tapasztalhatunk

Hogyan tudunk tenni ellene?

  1. ne csináljunk drasztikus változásokat az étkezésben hirtelen
  2. először, azokat a termékeket vonjuk ki, ahol a cukor mint adalék van 
  3. ha mégis ilyen terméket fogyasztunk, akkor mint desszertre tekintsünk rá, s csak szerény mennyiségben fogyasszuk
  4. próbáljuk más ízzel felváltani az édeset vagy sósat: savanyúval, erőssel, fűszeressel vagy keserűvel, legalább részben
  5. ha mégis veszünk nasit, akkor mindig a kisebb csomagolást, mivel bizonyított tény, hogy a nagyobb csomagolásból, többet isfogunk megenni

 

Ha egészségesen táplálkozunk, van elég mozgásunk, akkor a szervezetünk számára az itt-ott elfogyasztott nasi nem okoz semmi gondot. Ekkor nyugodtan megjutalmazhatjuk magunkat, hiszen megérdemeljük az örömöt, a boldogságot így is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Írjál üzenetet