ÉRDEKES CIKKEK

BAJKÁLI CSUKÓKA FÁJDALOMCSILLAPÍTÓ, IMMUNERŐSÍTŐ, MÉREGTELENÍTŐ GYÓGYNÖVÉNY

BAJKÁLI CSUKÓKA FÁJDALOMCSILLAPÍTÓ, IMMUNERŐSÍTŐ, MÉREGTELENÍTŐ GYÓGYNÖVÉNY

Sep 12, 2021
A hagyományos kínai orvoslásban  nélkülözhetetlen gyógynövény. A növényben található egyedülálló hatóanyagok számos gyógyszer...
MILYEN VITAMINOK SEGÍTENEK A COVID UTÁN VAGY A POST-COVID SZINDRÓMÁNÁL?

MILYEN VITAMINOK SEGÍTENEK A COVID UTÁN VAGY A POST-COVID SZINDRÓMÁNÁL?

Jun 23, 2021
Sokan akik átestek a  COVID-19 betegségen hosszú ideig érzik a betegség hatását. Fáradtak,...
AMIT A KULLANCSOKRÓL TUDNI KEL

AMIT A KULLANCSOKRÓL TUDNI KEL

May 29, 2021
ISMERJÜK MEG A KULLANCSOKAT, JOBBAN TUDUNK VÉDEKEZNI A kullancsok az emlősök, a madarak...
MIRŐL SZÓL A SZILVAMAG OLAJ?

MIRŐL SZÓL A SZILVAMAG OLAJ?

May 27, 2021
Szilvamag olaj  A hidegen sajtolt olaj aranyszínű és kellemes aromájú. Gazdag olajsavban (60-80%), linolsavban (15-25%),...
MI VÉD MEG A COVID ELLEN? ÉS HOGYAN?

MI VÉD MEG A COVID ELLEN? ÉS HOGYAN?

May 06, 2021
Két adag Pfizer / BioNTech vakcina legalább 95% -os védelmet nyújt a...

IDŐJÁRÁS VÁLTOZÁSOK ÉS AZ EGÉSZSÉGÜNK

IDŐJÁRÁS VÁLTOZÁSOK ÉS AZ EGÉSZSÉGÜNK

Az időjárás változások nagyobb hatással vannak a szervezetünkre, az egészségünkre, mint gondolnánk. Befolyásolják az immunrendszerünk erősségét, melyhez társulhatnak további egészségügyi panaszok, mint pl. az allergiák, az asztma, az autoimmun megbetegedések, de továbbá kihatnak a szív-érrendszerre, vérnyomásra, cukorbetegségre vagy depressziós érzésekre.

 

Már régen az életünk máshogyan fut, mint ahogyan azt valamikor meg volt tervezve a vadonban. Érzékenyebbek, kevésbé edzettek vagyunk. Az elégtelenül használt adaptációs folyamatok, az évek során képtelenek időben hatni, rugalmatlanná válnak.

Az időjárás maga nem idéz elő megbetegedést, de befolyásolja a lefolyását.

Nehezíti a:

 • szív-érrendszeri panaszokat
 • légzőúti panaszokat
 • lelki panaszokat
 • mozgási panaszokat
 • fertőzéseket (gombást, bakteriálist, vírusost)

Minden tényező azonban egyedi, valakire hat a melegfront valakire a hidegfront. Nem lehet azt mondani, ha esik az eső minden jobban fáj, s ha süt a nap minden elmúlik. Ez mind egyedi, függ a szervezet pillanatnyi állapotától, erősségétől, az immunrendszer állapotától, az életviteltől, a táplálkozástól, stb. Mindenki más. 

Általában azt lehet mondani, hogy negatívan hatnak a hirtelen időjárás változások, minden tekintetben: pl. eső, hőmérséklet ingadozás, nyomás vagy nedvesség tartalom ingadozása.

IDŐJÁRÁS VÁLTOZÁSOK MELYEK AZ IMMUNRENDSZERI BETEGSÉGEKKEL FÜGGNEK ÖSSZE

 • Megfázások és influenza - időjárás változás, hidegről  melegre vagy fordítva ideális állapot a vírusos fertőzések elterjedéséhez
 • Orrüreg gyulladások - a nyálkahártyának csökkentett ellenálló képessége van a száraz és hideg levegő hatására
 • Asztma és allergia - a melegebb idő a fokozza az allergiás reakciókat arra való tekintettel, hogy növekedik az allergének száma
 • Tüdő megbetegedések - a betegeknek a melegebb és nedves levegő növeli a panaszait. Bár a hideg, száraz és szennyezett levegő kombinációja is növelheti a panaszokat. 
 • Autoimmun megbetegedések - a hidegebb és nedvesebb idő kihat a reumás (reumathoid arthritis) panaszokra, a Sjögren szindrómánál, vagy a lupusznál. 

A hideg és az immunitás

A felnőtt egyén évente kb. 3x betegedik meg megfázások miatt. Leggyakrabban a hőmérsékleti változások sávjaiban, tavasszal, ősszel. 

Miért?

A magyarázat különféle lehet. Például azért, hogy a szervezetünk spórolja a meleget , a vérellátással együtt a fontosabb szervek számára, mint az agy, a törzsünk, és hanyagolja a végtagokat. Az anyagcsere folyamat megzavarása csökkenti a fehérvérsejtek termelését. S a fehérvérsejtek az immunrendszer legerősebb eszközei a fertőzésekkel szemben.  

 

Béta glükánok

Béta glükánok az immunrendszer legerősebb serkentői közé tartoznak. Már a 19 században használták a rákos betegségek kezeléséhez. A múlt század 40-es éveiben kezdték jobban megismerni a hatását, több kutatást végezni. Több irányból jöttek a kutatások USA és Európából az egyik a másik Japánból. 

Hol használják, milyen kutatások vannak folyamatban?

Sloan Ketteringben, ahol a neurológiai daganatok ellen alkalmazzák, Brown Cancer Center ahol a tüdő rák esetében figyelik az alkalmazását, Fülöp-szigeteken a gyomor ráknál végeznek vele kutatásokat. Az eredmények nagyon ígéretesek.

Az ajánlott napi mennyiség az egészséges egyén számára kb. 100-200 mg, a betegnél kb. 500 mg.

A béta glükánnal fontos a tisztasága, a származása.

Milyen hatása lehet a béta-glükánnak:

 • serkenti a makrofágokat ( a makrofág, olyan sejt mely képes más idegen anyagot, mikroorganizmust elnyelni- a fehérvérsejtből képződik) a károsodott sejtek eltávolításhoz
 • antioxidáns
 • gyógyító hatása van, pl. sebészeti beavatkozások után (a beavatkozás előtti használatkor gyorsítja a felépülést, a szervezet felkészítését a beavatkozásra növeli)
 • nem volt észlelve negatív interakciója más gyógyszerekkel
 • lényegesen növeli a daganatos betegek élettartamát
 • támogatja a szervezetet a rákos megbetegedéssel szemben
 • serkenti az immunrendszert a fertőzésekkel szemben

Érdekesség:

Japánban a 80-as évektől kezdve 2 gyógyszer van elfogadva a béta glükánból, mindkét esetben az emésztőszervi rákos megbetegedés gyógyításához van. Miért van ez így? Mivel a nyugati eljárásoknál a szer mechanizmusát, hatást kell ismerni. Japánban, megfelelőnek találták azt, hogy  hat és elismerték gyógyszerként.

 

Hogyan használjuk:

 • megelőzésként
 • vagy kezelésként alkalmazható

Függ az adag nagyságától. Hosszabb ideig is használható.

 

Forrás: Beta Glucan: Supplement or Drug? From Laboratory to Clinical Trials


Írjál üzenetet