ÉRDEKES CIKKEK

Gyógynóvények, melyeket a nagymamáink használtak a vérnyomás szabályozásához

Gyógynóvények, melyeket a nagymamáink használtak a vérnyomás szabályozásához

Nov 08, 2020
ALACSONY VÉRNYOMÁSRA Igyazi édesgyökérGlycyrrhiza glabra RozmaringRosmarinus officinalis Fehér fagyöngyViscum album HomoktövisHippophae rhamnoides...
KORONAVÍRUS, BAKTÉRIUMOK ÉS GOMBÁK A SZÁJMASZKBAN

KORONAVÍRUS, BAKTÉRIUMOK ÉS GOMBÁK A SZÁJMASZKBAN

Oct 15, 2020
A szájmaszk viselése egy ideje már kötelező, és nagy segítséget jelent a...
BAJKÁLI CSUCSÓKA KIVONATA GÁTOLJA A SARS-CoV-2 PROTEÁZÁNAK REPLIKÁCIÓJÁT

BAJKÁLI CSUCSÓKA KIVONATA GÁTOLJA A SARS-CoV-2 PROTEÁZÁNAK REPLIKÁCIÓJÁT

Aug 29, 2020
"A Bajkáli csukóka (Scutellaria baicalensis) kivonat és a baicalein gátolja a SARS-CoV-2...
MI A KÜLÖNBSÉG A

MI A KÜLÖNBSÉG A "RESPIRÁTOR" - FFP2 ÉS SZÁJMASZK KÖZÖTT?

Aug 27, 2020
SZÁJMASZKA szájmaszk viselése az illedelem jele A szájmaszk nem a viselőjét védi,...
MIÉRT NEM TUDOK LEFOGYNI?

MIÉRT NEM TUDOK LEFOGYNI?

Aug 21, 2020
Sokan azt modják, hogy a túlsúly oka a cukor, mások szerint a...

GYÓGYGOMBÁK - A TERMÉSZET TÖRTÉNELMI GYÓGYSZERTÁRAI

GYÓGYGOMBÁK - A TERMÉSZET TÖRTÉNELMI GYÓGYSZERTÁRAI

A gyógygombákat Ötzi a jégember is zsebében hordta, 5000 évvel ezelőtt. Az észak-amerikai indiánok a pöfeteg gombák spórainak porát és a dél-amerikai indiánok a mandulagombát a daganatos betegségek gyógyításához használták.

A szenes gömbgomba kivonatát Angliában görcsoldóként használtak, az óriáspöfeteg spóráival a vérzést állították el, vagy a feldarabolt gombával duzzanatokat csillapítottak. De a legnagyobb múlttál e téren az Ázsiában rendelkeznek, Kínában. Sűrűn használatos a ganoderma, a polyporus, a cordyceps

Csak az utóbbi években a vizsgálásuk alapján jöttek rá, hogy tartalmaznak glükánokat, terpenoidokat, lektineket, sztatinokat, sőt néhányat izolált formában is.

A 140 000 kalaposgomba között több mint 2 000 ehető fajta van, ebből kb. 700 gyógygomba. A gyógyító hatás mellett a gombáknak, különleges hatásuk van a szervezetre, az egészséges egyéneknél, mint immunomodulátorok működnek.  Vagyis növelik a szervezet ellenálló képességét. 

 Érdekes példa:

Hirosimában az orvosok a sugárbetegségben szenvedő pácienseknek a fehér vérsejtek számát szerették volna növelni. Próbálkoztak gyógygombákkal is. Leghatékonyabb segítséget az összes gyógyszer és gyógygomba között a shiitake gomba (Lentinula edodes) mutatta. Később a gombából izoláltak glükánt, lentinán néven, melynél ezt a hatást be is bizonyítottak.

 A glükánok, napjainkban a legfontosabb és legértékesebb anyagok, melyek növelik a szervezetünk ellenálló képességét (immunitását) a fertőző kórokozókkal szemben, és a daganatos-, rákos betegségek megelőzéséhez is  szolgálnak.

 Mik azok a glükánok?

Glükózból képzett poliszacharidok, melyek a gombák sejtfalaiban találhatók, s a gombák szárazanyagának kb. 30%-át képezik. Hatékony immunomoduláló képességgel rendelkeznek, a szervezetünkben, a belekben serkentenek bizonyos helyeket, ahol a makrofágok találhatók (a falósejtek -  melyek a kórokozókat bekebelezik), s támogatják ezeknek a szaporodását. Ez a működésüknek a lényege. 

Mi a fertőző betegségeknél antibiotikumokat használunk, melyek a szervezetünk helyett dolgoznak, közben azonban az immunrendszerünk minél tovább, annál jobban gyengül. Ellenben a gombák az immunrendszerünket serkentik és erősítik, természetes úton. 

Mellette a gombákban, még több hasznos elem van, mely különféle panaszoknál nyújt nekünk segítséget. A laskagomba például lovastint tartalmaz, mely csökkenti a koleszterin szintet. Sok gomba sikeresen csökkenti a vércukor szintet. Aztán itt vannak az. triterpenoidok, melyeknek gyulladáscsökkentő hatásuk van, mint a kortikoidoknak, csak mellékhatások nélkül. 

 


Írjál üzenetet