ÉRDEKES CIKKEK

LEGGYAKORIBB LÉGÚTI FERTŐZÉSEK A LOVAKNÁL - lóinfluenza, lóasztma (kehesség, RAO)

LEGGYAKORIBB LÉGÚTI FERTŐZÉSEK A LOVAKNÁL - lóinfluenza, lóasztma (kehesség, RAO)

Jan 30, 2022
Légúti fertőzések kezelése a lovaknál Lóasztma A lóinfluenza a lovak gyakori légúti...
BAJKÁLI CSUKÓKA FÁJDALOMCSILLAPÍTÓ, IMMUNERŐSÍTŐ, MÉREGTELENÍTŐ GYÓGYNÖVÉNY

BAJKÁLI CSUKÓKA FÁJDALOMCSILLAPÍTÓ, IMMUNERŐSÍTŐ, MÉREGTELENÍTŐ GYÓGYNÖVÉNY

Sep 12, 2021
A hagyományos kínai orvoslásban  nélkülözhetetlen gyógynövény. A növényben található egyedülálló hatóanyagok számos gyógyszer...
MILYEN VITAMINOK SEGÍTENEK A COVID UTÁN VAGY A POST-COVID SZINDRÓMÁNÁL?

MILYEN VITAMINOK SEGÍTENEK A COVID UTÁN VAGY A POST-COVID SZINDRÓMÁNÁL?

Jun 23, 2021
Sokan akik átestek a  COVID-19 betegségen hosszú ideig érzik a betegség hatását. Fáradtak,...
AMIT  A KULLANCSOKRÓL TUDNI KEL

AMIT A KULLANCSOKRÓL TUDNI KEL

May 29, 2021
ISMERJÜK MEG A KULLANCSOKAT, JOBBAN TUDUNK VÉDEKEZNI A kullancsok az emlősök, a madarak...
MIRŐL SZÓL A SZILVAMAG OLAJ?

MIRŐL SZÓL A SZILVAMAG OLAJ?

May 27, 2021
Szilvamag olaj  A hidegen sajtolt olaj aranyszínű és kellemes aromájú. Gazdag olajsavban (60-80%), linolsavban (15-25%),...

GYÓGYGOMBÁK - A TERMÉSZET TÖRTÉNELMI GYÓGYSZERTÁRAI

GYÓGYGOMBÁK - A TERMÉSZET TÖRTÉNELMI GYÓGYSZERTÁRAI

A gyógygombákat Ötzi a jégember is zsebében hordta, 5000 évvel ezelőtt. Az észak-amerikai indiánok a pöfeteg gombák spórainak porát és a dél-amerikai indiánok a mandulagombát a daganatos betegségek gyógyításához használták.

A szenes gömbgomba kivonatát Angliában görcsoldóként használtak, az óriáspöfeteg spóráival a vérzést állították el, vagy a feldarabolt gombával duzzanatokat csillapítottak. De a legnagyobb múlttál e téren az Ázsiában rendelkeznek, Kínában. Sűrűn használatos a ganoderma, a polyporus, a cordyceps

Csak az utóbbi években a vizsgálásuk alapján jöttek rá, hogy tartalmaznak glükánokat, terpenoidokat, lektineket, sztatinokat, sőt néhányat izolált formában is.

A 140 000 kalaposgomba között több mint 2 000 ehető fajta van, ebből kb. 700 gyógygomba. A gyógyító hatás mellett a gombáknak, különleges hatásuk van a szervezetre, az egészséges egyéneknél, mint immunomodulátorok működnek.  Vagyis növelik a szervezet ellenálló képességét. 

 Érdekes példa:

Hirosimában az orvosok a sugárbetegségben szenvedő pácienseknek a fehér vérsejtek számát szerették volna növelni. Próbálkoztak gyógygombákkal is. Leghatékonyabb segítséget az összes gyógyszer és gyógygomba között a shiitake gomba (Lentinula edodes) mutatta. Később a gombából izoláltak glükánt, lentinán néven, melynél ezt a hatást be is bizonyítottak.

 A glükánok, napjainkban a legfontosabb és legértékesebb anyagok, melyek növelik a szervezetünk ellenálló képességét (immunitását) a fertőző kórokozókkal szemben, és a daganatos-, rákos betegségek megelőzéséhez is  szolgálnak.

 Mik azok a glükánok?

Glükózból képzett poliszacharidok, melyek a gombák sejtfalaiban találhatók, s a gombák szárazanyagának kb. 30%-át képezik. Hatékony immunomoduláló képességgel rendelkeznek, a szervezetünkben, a belekben serkentenek bizonyos helyeket, ahol a makrofágok találhatók (a falósejtek -  melyek a kórokozókat bekebelezik), s támogatják ezeknek a szaporodását. Ez a működésüknek a lényege. 

Mi a fertőző betegségeknél antibiotikumokat használunk, melyek a szervezetünk helyett dolgoznak, közben azonban az immunrendszerünk minél tovább, annál jobban gyengül. Ellenben a gombák az immunrendszerünket serkentik és erősítik, természetes úton. 

Mellette a gombákban, még több hasznos elem van, mely különféle panaszoknál nyújt nekünk segítséget. A laskagomba például lovastint tartalmaz, mely csökkenti a koleszterin szintet. Sok gomba sikeresen csökkenti a vércukor szintet. Aztán itt vannak az. triterpenoidok, melyeknek gyulladáscsökkentő hatásuk van, mint a kortikoidoknak, csak mellékhatások nélkül. 

 


Írjál üzenetet