A porckopás esetében a genetika befolyása elhanyagolható. A 40 évesek röntgen képein már láthatók az elváltozások. Ez nagyon érdekes, hiszen egészen a 26 éves korig fejlődésben vagyunk. Vagyis már 14 év alatt jelentős károsodást szenved a csontállományunk, az ízületi rendszerünk.
Sok egyénnél később reggeli ízületi fájdalom és ízületi merevség lép fel. Ez nem ok, hanem a következmény.
Nagy befolyása van az egészre a testsúlynak, a túlzott megterhelésnek a túlsúly esetében, melynek következtében a porcszövet nem képes megfelelően regenerálódni.
A legnagyobb szerepe a porckopás kialakulásánál az emésztőrendszernek van. És pedig a hiányzó emésztőenzimek formájában. Minden nem feldolgozott anyag (a megfelelő enzimmel) a szervezetre mérgezően hat, s tönkreteszi a kollagént a porcszövetekben.
Negatívan hatnak a folyamatra a vegyi pácoló sók, melyek nemcsak a hentestermékekben találhatók, hanem a tejtermékekben is (pl. a kenősajtokban). Ebből az okból kifolyólag a porcszövet nem tud termelni proteoglikánokat, hogy az ízület megfelelően működjön.
Sajnos önpusztítóan hatnak a szervezetre azok a gyógyszerek is, amelyekre nincs kifejlődve megfelelő mechanizmus a feldolgozásukra. Ismét a többségük az ízületekben rakódik le, ahol hátráltatják a proteoglikánok termelését, a kollagén minőségét.
Az étrend-kiegészítők bizonyos mértékben javíthatják a helyzetet, de csak akkor, ha a szervezet nincsen nagy mértékben beszennyezve lerakódott mérgekkel.
MI SEGÍTHET?
- javítani a bevitt folyadék megfelelő mennyiségén
- betartani a bioritmusunkat
- erősíteni az immunrendszert, pl. beta glükán segítségével
- erősíteni az izmokat mozgással
- egészségesen táplálkozni
- eltávolítnai a "mérgező" anyagokat a szervezetből
Nem kerülhetjük el a kopást. De amin tudunk változtatni, változtassuk meg, az ízületeink megköszönik nekünk.
Megjegyzés: Az emésztés serkentése enzimekkel tablettákból, nem a megfelelő megoldás, mivel ez csak a szervezetnek azt mondja, nem kell termelned több enzimet. S így nem termel.
Szerves kén az ízületek számára
ARTROREGENN TONIKUM - táplálja a porckopott felületet
ASTAXANTIN - erős antioxidáns, gyulladások ellen
OLÍVAOLAJ GYÖMBÉRREL - omega 3,6 forrás és gyulladásgátló
BÉTA GLÜKÁN - serkenti a fehérvérsejtek termelését, erősíti az immunrendszert, csillapítja a fáradtságot