Oldalsáv blog

Kategóriák

További cikkek

GYÓGYNÖVÉNYEK, MELYEK KELLEMES HANGULATOT VARÁZSOLNAK AZ ESŐS NAPOKON IS

Kissé kiábrándító az eső? Segítségre van szükség a borongós napon? Ne keress tovább, itt van néhány ötlet. Segítenek ezek a varázslatos hangulatjavító gyógynövények. A szürke, esős napokon...

A hosszú élet titka: az öregedési folyamat kézben tartása

A hosszú élet nem csak arról szól, hogy mennyi ideig élünk, hanem mindenekelőtt arról, hogy milyen minőségben éljük meg életünk minden napját. Egyre inkább világosabbá válik,...

MIBEN SEGÍTHETNEK NEKEM AZ ADAPTOGÉNEK?

Gyakran érzed azt, hogy minden úgy fut és nem tudod utolérni? Vagy, hogy annyi a munka s a vége sehol? Hogy ami holnap kell, már...

PIGMENSFOLTOK A BŐRÖN - MIT ÉS HOGYAN ELLENÜK

Akinek sötét bőre van, mint az Afrika, Ázsia vagy Amerika lakosságának az a bőrét fehéríti, akinek világos bőre van az napozik, hogy sötétebb legyen.

A divat azt mondja a napbarnított a jó, a szép, a kívánatos. 

Amikor a bőrünket a napsugarak kellemesen simogatják, és aranybarnára színezik, gyakran elfelejtjük, hogy mindenért meg kell fizetni. Ez sem marad következmény nélkül. Huszonévesen ezt figyelemben sem vesszük, de amikor a X számak növekednek, a bőrünk egyre gyorsabban kiállítja és növeli a számlát. 

A bőrünk kiszárad, megjelennek a ráncok, s a pigmensfoltok, A pigmensfoltok pedig nem  a külalak "szépítők" közé tartoznak, ellentétben, növelik az évek számát nem figyelve a születési dátumra.

 SHEA VAJ CHOCCOLATE

MIÉRT VAN EZ ÍGY

A bőrünk külső rétegében helyezkednek el a melanociták, melyek termelik a bőr festőanyagát, a melanint. A nap sugarai ( a szoláriumot is bele értve) növelik a melanociták aktivitását és a számukat is. Ennek következtében a bőr festőanyagának a túltermelése következik be, s ez elkerül a bőr más sejtjeibe is, a bőrünk barnul.

Ezt egyszerű így leírni, de valójában az egész folyamat bonyolult és olyan meghatározói vannak mint a hormonok, a fehérjék,  az enzimek, a gének, melyek még az egész folyamatot tetőzhetik valamiféle rendellenességgel, mely miatt még növekedhet a festőanyag túltermelése. Így jelennek meg a különféle pigmentzavarok, melyek  ott jelennek meg  ahol nem akarjuk, vagy mint pl. hiperpigmentáció.

 A hiperpigmentáció a legtöbb esetben a melanin túltermeléséből keletkezik, ennek a bőrben lévő lerakodásával, halmozásával. 

 

PIGMNESFOLTOK ALAPTÍPUSAI

 

Lentigo solaris - pigmens foltok, melyeket az UV sugárzás hatása hívja elő. Megjelennek főleg a kézen, a dekoltázson, a háton. Inkább esztétikai gondot jelentenek. Évekkel a számuk növekszik s a nagyságuk is. A sötét foltokat gyakran fehér foltok is kísérik, aktinikus hipomelanózis.
Endokrinális hiperpigmentáció - fiatal nőknél jelenik meg III, IV bőr fototípusnál terhesség vagy hormonális kezelés alatt. Befolyásoló tényező a hormonok és a gének együtt az UV sugarakkal. Leggyakrabban az állon, az arcon, az orron, a homlokon jelennek meg a melasmák.
Metabolikus hiperpigmentáció - a bőrben felmahalmozódott fémek esetében keletkeznek. Pl. ha a szervezetben sok vas van.
Hiperpigmentáció hiány miatt - a pigmentáció zavarok keletkezése esetében  az  A, C, B3, B12 vitaminok hiánya is lehet.
Hiperpigmentáció toxikus anyagok vagy gyógyszerek miatt - leggyakrabba a nehézfémek, a nikotin, gyógyszerek (kortikoszteroid) hívják elő 
Hiperpigmentáció szekvenciás fényérzékenység miatt - akkor keletkezik, amikor a bőr érintkezésbe kerül valamilyen növénnyel vagy illattal sprayben, melyekben ún. psoralen van. Fényérzékenységet előhívó vegyület. Leggyakrabba nyakon, kézen, fülön jelennek meg a foltok. 

 

PIGMENSFOLTOK AZ ARCON, A NYAKON, A KÉZFEJEN

Melasma vagy a chloasma uterium foltok barnák vagy szürkésbarnák. A színüket az határozza meg milyen mélyen helyezkednek  a pigmensfoltok a bőrben. Keletkezésüket az UV sugárzás, a hormonok, a gének befolyásolják.

Az első megjelenésüket a terhesség alatt lehet megfigyelni. Az adatok alapján a terhes nők 50-70% esetében jelentkeznek, s a menopauzis ideje alatt hormonális kezeléskor.

Az ún. öreg foltok a korral gyarapodnak, növekednek, az 50. évtől általában.

 LUXUS - TESTÁPOLÓ OLAJ - ARGÁN

A PIGMENSFOLTOK MEGELŐZÉSE

A pigmensfoltok csak úgy eltünhetnek, amikor pl. az előhívó ok megszűnik - terhesség után, gyógyszeres kezelés, stb.  De legtöbb esetben évekig makacsul maradnak, ezért legjobb a megjelenésüket minél tovább halasztani.

Az alapvető a bőr védelmezése a napsugarak ellen. Megfelelő krémek használatával melyek védenek az UV A és B sugárzás ellen.

A bőr a minimális sugárzásra is reagál, ezért, ha valakinél fennáll a hiperpigmentáció keletkezésnek kockázata, akkor fokozottan kell hogy figyeljen és ápolja a bőrét. Az előhívó ok itt főleg az UV B sugarak jelentik, de az UV A sugarak is melyek a hideg időben is érik a bőrünket egész évben. A nap nem csak nyáron süt :-)

Természetes a dohányzás mellőzése, nem előnyös a hormonális fogamzásgátló sem, vagy a hormonális kezelés. Valamelyiket tudjuk kerülni, valamelyiket nem.

  

NAPPALI HIDRATÁLÓ SPF 15 ARCKRÉM 50 ml

https://cdn.shopify.com/s/files/1/1633/5077/products/602_800x1026_crop_center@2x.jpg?v=1492789456

MIT LEHET TENNI? HA MÁR MEGJELENTEK  A PIGMENSFOLTOK

Az elsősorban iktassuk ki az okot, ha tudjuk és ismerjük. Utána jön  a bőr egész évi védelme az UV A+B sugárzás ellen.

Ha a pigmensfolt nem túlzottan látható vagy nem olyan mélyen helyezkedik a bőrben, elég krémekkel ápolni. Különféle speciális krémek mellett itt segít a  sminkeltávolító - ennek is depigmentációs hatása van.

Tudni kell, hogy az eredmény nem rögtön látható, de a rendszeres otthoni kezelés mellett néhány héten belül már láthatjuk az eredmények. 

A hatást tudjuk fokozni például citromlé segítségével, kétszer naponta a foltokra téve. Ügyelni kell a napfény előtti védelemre a citromsav és a fehérítő krémek használata után, mivel ilyenkor a bőr fokozottan  hajlamos a roncsolásra. Vagyis az ellenkezőjét érjük el a kívántnak. 

A bőr regenerálását a pigmensfoltoknál aktívan támogatja a hyaluronsav használata is.

Ha semmilyen módszer nem segít, akkor jön a lézeres kezelés, mely a pigmenseket kisebb részekre osztja és utána a fehérvérsejtek folyamatosan eltávolítják a szervezetből a színezőt. Azonban ez sem segít egyszerre, többször kell elvégezni. 

 

 

 ARGÁN HIDROFIL OLAJ - SMINK ELTÁVOLÍTÓ

ÖSSZEGZÉS

  • a pigmensfoltoknak több oka van, de a sok között mindig ott van az UV A+B sugárzás
  • idővel mindenkinél megjelennek, ezért hátráltatni kell az okokat
  • az egész éves bőr védelem a legjobb megelőzés, télen - nyáron
  • ha már megjelennek a foltok, segít a természetes sminkeltávolító, a citromlé, a hyaluron sav vagy a költséges műszeres megoldás

 

RÓZSÁS SHEA VAJ BALZSAM

LUXUS TESTÁPOLÓ OLAJ - RÓZSA

bőr,pigmensfoltok

További cikkek

Kategóriák

További cikkek

GYÓGYNÖVÉNYEK, MELYEK KELLEMES HANGULATOT VARÁZSOLNAK AZ ESŐS NAPOKON IS

Kissé kiábrándító az eső? Segítségre van szükség a borongós napon? Ne keress tovább, itt van néhány ötlet. Segítenek ezek a varázslatos hangulatjavító gyógynövények. A szürke, esős napokon...

A hosszú élet titka: az öregedési folyamat kézben tartása

A hosszú élet nem csak arról szól, hogy mennyi ideig élünk, hanem mindenekelőtt arról, hogy milyen minőségben éljük meg életünk minden napját. Egyre inkább világosabbá válik,...

MIBEN SEGÍTHETNEK NEKEM AZ ADAPTOGÉNEK?

Gyakran érzed azt, hogy minden úgy fut és nem tudod utolérni? Vagy, hogy annyi a munka s a vége sehol? Hogy ami holnap kell, már...