ÉRDEKES CIKKEK

Gyógynóvények, melyeket a nagymamáink használtak a vérnyomás szabályozásához

Gyógynóvények, melyeket a nagymamáink használtak a vérnyomás szabályozásához

Nov 08, 2020
ALACSONY VÉRNYOMÁSRA Igyazi édesgyökérGlycyrrhiza glabra RozmaringRosmarinus officinalis Fehér fagyöngyViscum album HomoktövisHippophae rhamnoides...
KORONAVÍRUS, BAKTÉRIUMOK ÉS GOMBÁK A SZÁJMASZKBAN

KORONAVÍRUS, BAKTÉRIUMOK ÉS GOMBÁK A SZÁJMASZKBAN

Oct 15, 2020
A szájmaszk viselése egy ideje már kötelező, és nagy segítséget jelent a...
BAJKÁLI CSUCSÓKA KIVONATA GÁTOLJA A SARS-CoV-2 PROTEÁZÁNAK REPLIKÁCIÓJÁT

BAJKÁLI CSUCSÓKA KIVONATA GÁTOLJA A SARS-CoV-2 PROTEÁZÁNAK REPLIKÁCIÓJÁT

Aug 29, 2020
"A Bajkáli csukóka (Scutellaria baicalensis) kivonat és a baicalein gátolja a SARS-CoV-2...
MI A KÜLÖNBSÉG A

MI A KÜLÖNBSÉG A "RESPIRÁTOR" - FFP2 ÉS SZÁJMASZK KÖZÖTT?

Aug 27, 2020
SZÁJMASZKA szájmaszk viselése az illedelem jele A szájmaszk nem a viselőjét védi,...
MIÉRT NEM TUDOK LEFOGYNI?

MIÉRT NEM TUDOK LEFOGYNI?

Aug 21, 2020
Sokan azt modják, hogy a túlsúly oka a cukor, mások szerint a...

ORAC - AZ ANTIOXIDÁNS KAPACITÁS MIT MUTAT?

ORAC - AZ ANTIOXIDÁNS KAPACITÁS MIT MUTAT?

Az ORAC  az angol Oxygen Radical Absorb Capacity kifejezés rövidítése. 

Naponta a sejteket több mint 75 000 támadás éri a szabad gyököktől. Hogy össze tudjuk hasonlítani mely élelmiszer, gyümölcs, zöldség, növény véd meg jobban, meghatározták az ORAC egységeket vagyis a felsoroltak antioxidáns kapacitását. Ez azt jelenti, milyen gyorsan és milyen mennyiségben tudják közömbösíteni a szervezetünkben lévő szabad gyököket.

Mik azok a szabad gyökök?

Az évekkel csökken az életerő, szaporodnak a különféle betegségek, miért van ez így? A tettesek a szabad gyökök, melyek károsítják a szervezetet, s ez az évekkel halmozódik. Az ilyen szervezet gyorsabban öregszik, mint ahogyan a természetes biológiai öregedés feltételezné.

Ha egy adott szerv nem működik megfelelően, károsítja a többi szervet is. S elindul a láncreakció. Ezt néha tetőzik a gyógyszerek, melyek a betegséget gyakran nem gyógyítják, csak tompítják a tüneteket. Mellette a gyógyszereknek gyakran komoly mellékhatásuk van.

A szabad gyökök maguk  szükségesek az élet számára, de az elszaporodásuk komoly következményekkel járhatnak. A szabad gyökök a szervezetben az anyagcserénél keletkeznek, itt ellenőrizve vannak a folyamat alatt. Veszélyt a kintről bekerülő szabad gyökök jelentenek. A szabad gyökök oxidációs folyamatoknál keletkeznek, s az oxidációnál károsodnak a molekulák. Hasonlóan mint a körte amikor lebarnul, vagy a fémlemez amikor rozsdásodik, oxidálódik. A szabad gyök nem stabil elem, ezért megtámadja a szomszéd stabil elemet (molekulát), s kötődik vele. Ez így ismét elveszíti a stabilitását, s láncreakció keletkezik. A szabad gyökök megtámadják a DNS-t, a sejtmembránt, a fehérjéket, a zsírokat a s ezzel  megnövekedik a sejtmutációk száma, a rákos betegségek keletkezésének kockázata

 

Hogyan védekezzünk?

A szabad gyökök számát az élelmiszerben, a gyümölcsben, a zöldségben, a növényekben lévő antioxidánsok segíti közömbösíteni. 

Az egészséges és helyes táplálkozás mellett ügyelni kell az életmódra is. Vagyis érvényesíteni az egyszerű logikát - próbáljuk azt befolyásolni, amit befolyásolhatunk. Ha nagy városban élünk, nem tudjuk magunknak megtisztítani a belélegzés előtt a levegőt, de pl. nem szükséges feltétlenül a dohányzók környezetében tartózkodni. A dohányzókat egy óriási szabad gyök gyárnak lehet tekinteni.

 

 ORAC

Naponta 3000 - 5000 közötti ORAC értéknek megfelelő antioxidánst tartalmazó táplálékot kellene fogyasztani. A kutatások kimutatták, hogy a világon a lakosság 87%-a a meghatározott értéknek a felét sem éri el. 

Vannak élelmiszerek melyeknek ORAC értéke nagyobb, s vannak olyanok melyeknek elenyésző. 

Az ORAC érték természetesen változó terméken belül is, függ a minőségétől, a fajtától. 

 

Antioxidánsok

A szabad gyökökkel való harc mellett támogatják az immunrendszert, erősítik az izmokat, a csontokat, javítják a bőr állagát.

Ide soroljuk a következő elemeket, ásványi anyagokat, vitaminokat, enzimeket: cink, vas, réz, mangán, szelén, A vitamin (béta- karotin), flavonoidok, C vitamin, E vitamin,....

 

 


Írjál üzenetet