ÉRDEKES CIKKEK

MI VÉD MEG A COVID ELLEN? ÉS HOGYAN?

MI VÉD MEG A COVID ELLEN? ÉS HOGYAN?

May 06, 2021
Két adag Pfizer / BioNTech vakcina legalább 95% -os védelmet nyújt a...
MIÉRT OLYAN VESZÉLYES A BRAZIL MUTÁCIÓ?

MIÉRT OLYAN VESZÉLYES A BRAZIL MUTÁCIÓ?

Apr 13, 2021
A  SARS-CoV-2 koronavírus  a brazil mutációnál könnyebben kötődik a sejtekhez. Így könnyebb...
VAN KÜLÖNBSÉG AZ FFP2 ÉS KN95 KÖZÖTT, ÉS MELYIK VÉD MEG?

VAN KÜLÖNBSÉG AZ FFP2 ÉS KN95 KÖZÖTT, ÉS MELYIK VÉD MEG?

Mar 10, 2021
Minél jobban és hatékonyabban védekezünk, annál jobb taktikát vált a vírus is....
Gyógynóvények, melyeket a nagymamáink használtak a vérnyomás szabályozásához

Gyógynóvények, melyeket a nagymamáink használtak a vérnyomás szabályozásához

Nov 08, 2020
ALACSONY VÉRNYOMÁSRA Igyazi édesgyökérGlycyrrhiza glabra RozmaringRosmarinus officinalis Fehér fagyöngyViscum album HomoktövisHippophae rhamnoides...
KORONAVÍRUS, BAKTÉRIUMOK ÉS GOMBÁK A SZÁJMASZKBAN

KORONAVÍRUS, BAKTÉRIUMOK ÉS GOMBÁK A SZÁJMASZKBAN

Oct 15, 2020
A szájmaszk viselése egy ideje már kötelező, és nagy segítséget jelent a...

ORAC - AZ ANTIOXIDÁNS KAPACITÁS MIT MUTAT?

ORAC - AZ ANTIOXIDÁNS KAPACITÁS MIT MUTAT?

Az ORAC  az angol Oxygen Radical Absorb Capacity kifejezés rövidítése. 

Naponta a sejteket több mint 75 000 támadás éri a szabad gyököktől. Hogy össze tudjuk hasonlítani mely élelmiszer, gyümölcs, zöldség, növény véd meg jobban, meghatározták az ORAC egységeket vagyis a felsoroltak antioxidáns kapacitását. Ez azt jelenti, milyen gyorsan és milyen mennyiségben tudják közömbösíteni a szervezetünkben lévő szabad gyököket.

Mik azok a szabad gyökök?

Az évekkel csökken az életerő, szaporodnak a különféle betegségek, miért van ez így? A tettesek a szabad gyökök, melyek károsítják a szervezetet, s ez az évekkel halmozódik. Az ilyen szervezet gyorsabban öregszik, mint ahogyan a természetes biológiai öregedés feltételezné.

Ha egy adott szerv nem működik megfelelően, károsítja a többi szervet is. S elindul a láncreakció. Ezt néha tetőzik a gyógyszerek, melyek a betegséget gyakran nem gyógyítják, csak tompítják a tüneteket. Mellette a gyógyszereknek gyakran komoly mellékhatásuk van.

A szabad gyökök maguk  szükségesek az élet számára, de az elszaporodásuk komoly következményekkel járhatnak. A szabad gyökök a szervezetben az anyagcserénél keletkeznek, itt ellenőrizve vannak a folyamat alatt. Veszélyt a kintről bekerülő szabad gyökök jelentenek. A szabad gyökök oxidációs folyamatoknál keletkeznek, s az oxidációnál károsodnak a molekulák. Hasonlóan mint a körte amikor lebarnul, vagy a fémlemez amikor rozsdásodik, oxidálódik. A szabad gyök nem stabil elem, ezért megtámadja a szomszéd stabil elemet (molekulát), s kötődik vele. Ez így ismét elveszíti a stabilitását, s láncreakció keletkezik. A szabad gyökök megtámadják a DNS-t, a sejtmembránt, a fehérjéket, a zsírokat a s ezzel  megnövekedik a sejtmutációk száma, a rákos betegségek keletkezésének kockázata

 

Hogyan védekezzünk?

A szabad gyökök számát az élelmiszerben, a gyümölcsben, a zöldségben, a növényekben lévő antioxidánsok segíti közömbösíteni. 

Az egészséges és helyes táplálkozás mellett ügyelni kell az életmódra is. Vagyis érvényesíteni az egyszerű logikát - próbáljuk azt befolyásolni, amit befolyásolhatunk. Ha nagy városban élünk, nem tudjuk magunknak megtisztítani a belélegzés előtt a levegőt, de pl. nem szükséges feltétlenül a dohányzók környezetében tartózkodni. A dohányzókat egy óriási szabad gyök gyárnak lehet tekinteni.

 

 ORAC

Naponta 3000 - 5000 közötti ORAC értéknek megfelelő antioxidánst tartalmazó táplálékot kellene fogyasztani. A kutatások kimutatták, hogy a világon a lakosság 87%-a a meghatározott értéknek a felét sem éri el. 

Vannak élelmiszerek melyeknek ORAC értéke nagyobb, s vannak olyanok melyeknek elenyésző. 

Az ORAC érték természetesen változó terméken belül is, függ a minőségétől, a fajtától. 

 

Antioxidánsok

A szabad gyökökkel való harc mellett támogatják az immunrendszert, erősítik az izmokat, a csontokat, javítják a bőr állagát.

Ide soroljuk a következő elemeket, ásványi anyagokat, vitaminokat, enzimeket: cink, vas, réz, mangán, szelén, A vitamin (béta- karotin), flavonoidok, C vitamin, E vitamin,....

 

 


Írjál üzenetet