Az ORAC az angol Oxygen Radical Absorb Capacity kifejezés rövidítése.
Naponta a sejteket több mint 75 000 támadás éri a szabad gyököktől. Hogy össze tudjuk hasonlítani mely élelmiszer, gyümölcs, zöldség, növény véd meg jobban, meghatározták az ORAC egységeket vagyis a felsoroltak antioxidáns kapacitását. Ez azt jelenti, milyen gyorsan és milyen mennyiségben tudják közömbösíteni a szervezetünkben lévő szabad gyököket.
Mik azok a szabad gyökök?
Az évekkel csökken az életerő, szaporodnak a különféle betegségek, miért van ez így? A tettesek a szabad gyökök, melyek károsítják a szervezetet, s ez az évekkel halmozódik. Az ilyen szervezet gyorsabban öregszik, mint ahogyan a természetes biológiai öregedés feltételezné.
Ha egy adott szerv nem működik megfelelően, károsítja a többi szervet is. S elindul a láncreakció. Ezt néha tetőzik a gyógyszerek, melyek a betegséget gyakran nem gyógyítják, csak tompítják a tüneteket. Mellette a gyógyszereknek gyakran komoly mellékhatásuk van.
A szabad gyökök maguk szükségesek az élet számára, de az elszaporodásuk komoly következményekkel járhatnak. A szabad gyökök a szervezetben az anyagcserénél keletkeznek, itt ellenőrizve vannak a folyamat alatt. Veszélyt a kintről bekerülő szabad gyökök jelentenek. A szabad gyökök oxidációs folyamatoknál keletkeznek, s az oxidációnál károsodnak a molekulák. Hasonlóan mint a körte amikor lebarnul, vagy a fémlemez amikor rozsdásodik, oxidálódik. A szabad gyök nem stabil elem, ezért megtámadja a szomszéd stabil elemet (molekulát), s kötődik vele. Ez így ismét elveszíti a stabilitását, s láncreakció keletkezik. A szabad gyökök megtámadják a DNS-t, a sejtmembránt, a fehérjéket, a zsírokat a s ezzel megnövekedik a sejtmutációk száma, a rákos betegségek keletkezésének kockázata.
Hogyan védekezzünk?
A szabad gyökök számát az élelmiszerben, a gyümölcsben, a zöldségben, a növényekben lévő antioxidánsok segíti közömbösíteni.
Az egészséges és helyes táplálkozás mellett ügyelni kell az életmódra is. Vagyis érvényesíteni az egyszerű logikát - próbáljuk azt befolyásolni, amit befolyásolhatunk. Ha nagy városban élünk, nem tudjuk magunknak megtisztítani a belélegzés előtt a levegőt, de pl. nem szükséges feltétlenül a dohányzók környezetében tartózkodni. A dohányzókat egy óriási szabad gyök gyárnak lehet tekinteni.
ORAC
Naponta 3000 - 5000 közötti ORAC értéknek megfelelő antioxidánst tartalmazó táplálékot kellene fogyasztani. A kutatások kimutatták, hogy a világon a lakosság 87%-a a meghatározott értéknek a felét sem éri el.
Vannak élelmiszerek melyeknek ORAC értéke nagyobb, s vannak olyanok melyeknek elenyésző.
Az ORAC érték természetesen változó terméken belül is, függ a minőségétől, a fajtától.
Antioxidánsok
A szabad gyökökkel való harc mellett támogatják az immunrendszert, erősítik az izmokat, a csontokat, javítják a bőr állagát.
Ide soroljuk a következő elemeket, ásványi anyagokat, vitaminokat, enzimeket: cink, vas, réz, mangán, szelén, A vitamin (béta- karotin), flavonoidok, C vitamin, E vitamin,....