ÉRDEKES CIKKEK

BAJKÁLI CSUCSÓKA KIVONATA GÁTOLJA A SARS-CoV-2 PROTEÁZÁNAK REPLIKÁCIÓJÁT

BAJKÁLI CSUCSÓKA KIVONATA GÁTOLJA A SARS-CoV-2 PROTEÁZÁNAK REPLIKÁCIÓJÁT

Aug 29, 2020
"A Bajkáli csukóka (Scutellaria baicalensis) kivonat és a baicalein gátolja a SARS-CoV-2...
MI A KÜLÖNBSÉG A

MI A KÜLÖNBSÉG A "RESPIRÁTOR" - FFP2 ÉS SZÁJMASZK KÖZÖTT?

Aug 27, 2020
SZÁJMASZKA szájmaszk viselése az illedelem jele A szájmaszk nem a viselőjét védi,...
MIÉRT NEM TUDOK LEFOGYNI?

MIÉRT NEM TUDOK LEFOGYNI?

Aug 21, 2020
Sokan azt modják, hogy a túlsúly oka a cukor, mások szerint a...
KORONAVÍRUS ÉS A VÉRCSOPORTOK HOGYAN FÜGGENEK ÖSSZE?

KORONAVÍRUS ÉS A VÉRCSOPORTOK HOGYAN FÜGGENEK ÖSSZE?

Jun 19, 2020
A világon már több mint 8,5 millió fertőzést mutattak ki. Így már...
MIÉRT LEHET A SARS COV-2 KORONAVÍRUS EREDETE NEM TERMÉSZETES ?

MIÉRT LEHET A SARS COV-2 KORONAVÍRUS EREDETE NEM TERMÉSZETES ?

May 13, 2020
A SARS-COV-2 vírusról minél többet tudunk, annál jobban látjuk, hogy mi mindent...

OLAJOK ÉS ZSÍROK - MIKOR MELYIKET HASZNÁLJUK

OLAJOK ÉS ZSÍROK - MIKOR MELYIKET HASZNÁLJUK

A növényi eredetű olajok kiválóak a hidegkonyhában, azonban a hőkezeléssel már ügyelni kell, hogy melyiket milyen hőfokon használunk.

 A füstpontról sokan nem hallottak, de bizonyára már érezték. Ez a az a pont, amikor az olaj vagy a zsír égni kezd. Ettől a pillanattól az olaj vagy a zsír már az egészségünknek nem szolgál, hanem inkább ellene tesz. Az égési folyamaton belül az olajok, zsírok degenerálása kezdődik és bennük veszélyes vegyi folyamatok zajlanak. Például a zsírba lévő glicerolből  akrolein válik, melyet az első világháborúban vegyi fegyverként használtak, mérgező.

 A növényi olajok nagy mennyiségű telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, azonban pl. a sütésnél, érdekesen, egészségesebb a zsír. 

A hőfok mellett fontos az időtartam is, mit milyen sokáig hőkezelünk.

  •  GHI VAJ - 250 C - magas a füstpontja - így megfelelő pl. a sütéshez, de nagy mennyiségű telített zsírsavak (2/3) tartalmaz és mellette a veszélyes transz-zsírsavakat.
  • NAPRAFORGÓOLAJ - 180 C - alacsony a füstpontja, kevés a telítetlen zsírsav tartalma. Sütéshez megfelel, de fritőzbe már nem való. Gyakori fogyasztása sem ajánlatos, mivel az omega 3,6,9 telítetlen zsírsavakat a szervezet számára nem előnyös arányban tartalmazza. Többnyire csak omega 6 -ot tartalmaz, ami épen nem valami top előnyös. 
  • REPCEOLAJ - a sütéshez legjobb olaj a repceolaj. 

OLAJOK ÉS ZSÍROK HŐSTABILITÁSA

vaj 110 - 140
lenolaj 110
szójaolaj 160
szójaolaj rafinált 238
kókuszolaj 170
kókuszolaj rafinált 230
zsír 180
napraforgóolaj 180
olívaolaj 210
rizs olaj 215
pálamaolaj 235
repceolaj 240
ghi vaj 250
avokádó olaj 270

 (milyen hőfokig még "egészséges" a használatuk)

Az olajok a rafinálással elveszítik az értékes elemeket, csak a hőkezeléshez felelnek meg. Pl. ha megszagoljuk a rafinált kókuszolajat szagtalan, íztelen zsírmassza. 

Megjegyzés:

A sportolók számára nem előnyös az edzés előtt vagy után zsíros vagy olajos ételt fogyasztani, mivel lassítják az anyagcserét, s ezzel együtt az izmok regenerálását.


Írjál üzenetet