ÉRDEKES CIKKEK

KULLANCSOK - TÉVHITEK ÉS IGAZSÁGOK

KULLANCSOK - TÉVHITEK ÉS IGAZSÁGOK

Jul 08, 2019
A kullancs heti vérszívással 100x növelheti a tömegét. Csak képzeljük el, hogy...
ALACSONY VÉRNYOMÁS - HA A KÁVÉ NEM ELÉG

ALACSONY VÉRNYOMÁS - HA A KÁVÉ NEM ELÉG

Jul 06, 2019
Az alacsony vérnyomás, ellentétben a magas vérnyomással, nem képez állandó jellegű károsodást az...
SZÚNYOGCSÍPÉS - MIT HASZNÁLJUNK  HA A SZABADBAN VAGYUNK?

SZÚNYOGCSÍPÉS - MIT HASZNÁLJUNK HA A SZABADBAN VAGYUNK?

Jul 04, 2019
A szúnyog vagy más rovar csípése eleve kellemetlen. Ha lehet előzzük meg....
HOGYAN BEFOLYÁSOLJA A KOLESZTERINSZINTET AZ HOGY MIKOR ESZÜNK

HOGYAN BEFOLYÁSOLJA A KOLESZTERINSZINTET AZ HOGY MIKOR ESZÜNK

Jun 18, 2019
Koleszterin minden sejt membránjában megtalálható. A koleszterin túlzottan nagy mennyisége, vagyis a lerakódása az...
HŰSÍTŐ HIDEG GÖRÖGDINNYE LIMONÁDÉ

HŰSÍTŐ HIDEG GÖRÖGDINNYE LIMONÁDÉ

Jun 15, 2019
A görögdinnye a nyári legkedveltebb gyümölcsök közé tartozik, bár valójában a tökfélék...

OLAJOK ÉS ZSÍROK - MIKOR MELYIKET HASZNÁLJUK

OLAJOK ÉS ZSÍROK - MIKOR MELYIKET HASZNÁLJUK

A növényi eredetű olajok kiválóak a hidegkonyhában, azonban a hőkezeléssel már ügyelni kell, hogy melyiket milyen hőfokon használunk.

 A füstpontról sokan nem hallottak, de bizonyára már érezték. Ez a az a pont, amikor az olaj vagy a zsír égni kezd. Ettől a pillanattól az olaj vagy a zsír már az egészségünknek nem szolgál, hanem inkább ellene tesz. Az égési folyamaton belül az olajok, zsírok degenerálása kezdődik és bennük veszélyes vegyi folyamatok zajlanak. Például a zsírba lévő glicerolből  akrolein válik, melyet az első világháborúban vegyi fegyverként használtak, mérgező.

 A növényi olajok nagy mennyiségű telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, azonban pl. a sütésnél, érdekesen, egészségesebb a zsír. 

A hőfok mellett fontos az időtartam is, mit milyen sokáig hőkezelünk.

  •  GHI VAJ - 250 C - magas a füstpontja - így megfelelő pl. a sütéshez, de nagy mennyiségű telített zsírsavak (2/3) tartalmaz és mellette a veszélyes transz-zsírsavakat.
  • NAPRAFORGÓOLAJ - 180 C - alacsony a füstpontja, kevés a telítetlen zsírsav tartalma. Sütéshez megfelel, de fritőzbe már nem való. Gyakori fogyasztása sem ajánlatos, mivel az omega 3,6,9 telítetlen zsírsavakat a szervezet számára nem előnyös arányban tartalmazza. Többnyire csak omega 6 -ot tartalmaz, ami épen nem valami top előnyös. 
  • REPCEOLAJ - a sütéshez legjobb olaj a repceolaj. 

OLAJOK ÉS ZSÍROK HŐSTABILITÁSA

vaj 110 - 140
lenolaj 110
szójaolaj 160
szójaolaj rafinált 238
kókuszolaj 170
kókuszolaj rafinált 230
zsír 180
napraforgóolaj 180
olívaolaj 210
rizs olaj 215
pálamaolaj 235
repceolaj 240
ghi vaj 250
avokádó olaj 270

 (milyen hőfokig még "egészséges" a használatuk)

Az olajok a rafinálással elveszítik az értékes elemeket, csak a hőkezeléshez felelnek meg. Pl. ha megszagoljuk a rafinált kókuszolajat szagtalan, íztelen zsírmassza. 

Megjegyzés:

A sportolók számára nem előnyös az edzés előtt vagy után zsíros vagy olajos ételt fogyasztani, mivel lassítják az anyagcserét, s ezzel együtt az izmok regenerálását.


Írjál üzenetet