ÉRDEKES CIKKEK

MI VÉD MEG A COVID ELLEN? ÉS HOGYAN?

MI VÉD MEG A COVID ELLEN? ÉS HOGYAN?

May 06, 2021
Két adag Pfizer / BioNTech vakcina legalább 95% -os védelmet nyújt a...
MIÉRT OLYAN VESZÉLYES A BRAZIL MUTÁCIÓ?

MIÉRT OLYAN VESZÉLYES A BRAZIL MUTÁCIÓ?

Apr 13, 2021
A  SARS-CoV-2 koronavírus  a brazil mutációnál könnyebben kötődik a sejtekhez. Így könnyebb...
VAN KÜLÖNBSÉG AZ FFP2 ÉS KN95 KÖZÖTT, ÉS MELYIK VÉD MEG?

VAN KÜLÖNBSÉG AZ FFP2 ÉS KN95 KÖZÖTT, ÉS MELYIK VÉD MEG?

Mar 10, 2021
Minél jobban és hatékonyabban védekezünk, annál jobb taktikát vált a vírus is....
Gyógynóvények, melyeket a nagymamáink használtak a vérnyomás szabályozásához

Gyógynóvények, melyeket a nagymamáink használtak a vérnyomás szabályozásához

Nov 08, 2020
ALACSONY VÉRNYOMÁSRA Igyazi édesgyökérGlycyrrhiza glabra RozmaringRosmarinus officinalis Fehér fagyöngyViscum album HomoktövisHippophae rhamnoides...
KORONAVÍRUS, BAKTÉRIUMOK ÉS GOMBÁK A SZÁJMASZKBAN

KORONAVÍRUS, BAKTÉRIUMOK ÉS GOMBÁK A SZÁJMASZKBAN

Oct 15, 2020
A szájmaszk viselése egy ideje már kötelező, és nagy segítséget jelent a...

MIGRÉN

MIGRÉN
Több millió ember kínlódik a migrén miatt. A betegek több mint a felének nics orvosilag diagnosztizálva a migrén és saját maguk  próbálják megoldani ezt a feladatot.

  Azonban a fájdalomcsillapító tabletták aranyutat jelenthetnek a pokol felé. A gyógyszerek ilyen úton való használata nagy kockázatot jelent. 

  Ha az orvosságot gyakran használják függőség alakulhat ki. 

  Ilyen gyógyszerek közé tartoznak a tramadol hatóanyag tartalmú szerek. A gyógyszereken való függőség mellett a gyógyszerek hatására másodlagosan fájdalom keletkezhet a  túlzott használatuk miatt. Egy bűvös kör alakul ki: a gyógyszerek gyórs segítséget jelentenek, de egy év múlva észreveszik, hogy a fájdalom és a tünetek duplán és dupla nagyságban jelennek meg.

  Ez azonban, nem az összes kockázat ami ezzel jár. Brufen és hasonló hatóanyag tartalmú  gyógyszerek, melyeket a migrén tünetek enyhítéséhez használnak (ún. nem szteroid gyulladáscsökkentők) ingerlik a gyomor nyálkahártyáját és károsíthatják ezt. Főképen, ha gyakran vannak használva.

   A migrénben szenvedők döntő többségét az enyhébb migrén éri, harmadát a középsúlyos tünetek és néhány tízezer főt a legsúlyosabb változat.

  A betegek többnyire nem tudják mikor jön a következő roham és mi hívja elő pontosan.

   A roham tarthat néhány óráig, de ez lehet több nap is. A fejfájdalom, a rosszullét, a fényérzékenység, a szagokra- vagy hangokra való inger miatt a sötétszobás  egyedüllétet keresik, ahol tehetelenül várják, mikor lesz már vége a rohamnak.

   Amikor a roham elmúlik a betegek nagyon fáradtak, ez tarthat a következő 24 órán át is. Étvágytalanok, ingerlékenyek, fáradtak.

  Ez is okot jelenthet valamilyen migrén, fejfájás szakvizsgálatot felkeresni, ahol a betegeknek tanácsokat adnak, hogyan vészeljék át ezeket a kellemetlen pillanatokat.

   MI HÍVHATJA ELŐ A MIGRÉNT

  • leggyakrabban valamilyne étel vagy ital: szeszes italok. Elég pl. 2 dl bor (főleg vörös), sör vagy kevés  tömény alkohol.  
  • sajtok, itt főleg az olvasztott sajtok, vagy más tejtartalmú élelmiszer
  • az ízfokozó nátrium glutamát
  • de lehet más étel vagy ital
  • légnyomás változás
  • rosszul levezetett stressz (leggyakrabban a stressz feloldása után jelentkezik a migrén)
  • hormonszint ingadozás (menstruációs, stb.). ezért van a nbetegek között több nő, mint férfi

  GYÓGYSZEREK A MIGRÉNRE

  Mivel sokakat érint, ezért sokfajta gyógyszerrel próbálkoznak a piacon. Ezeket általában két csoportra lehet osztani:

  • gyógyszerek, melyeket az akút esetekben használnak a fájdalom csillapítására
  • második csoportba tartoznak azok a gyógyszerek, melyek a rohamok megelőzéséhez vannak alkalmazva, vagy legalább a gyakoriságuk és az erősségük csökkentéséhez.

    A második csoportba tartozó gyógyszerek, vagyis a megelőzés kategóriában, újdonság a biológiai gyógyszerek. Ezek a nehéz kategóriába eső betegek panaszain is tudnak segíteni mellékhatások nélkül, vagy legalább kisebb mellékhatásokkal, mivel célzottan hatnak.

    Kombinálni lehet a biológiai gyógyszereket a triptán gyógyszerekkel, melyek sok betegnek segítenek az akút fájdalom ellen.

    Világszerte erenumab, fremanezumab, eptinezumab, galcanezumab biológiai gyógyszereken végeztek klinikai kutatások és az engedélyezési folyamatokat. 

   A klinikai kísérletek alatt sok nehéz migrénes állapotán javítottak, javították az élet minőségét.

   Pl. az erenumab olyan betegek számára van, akiknek 4 rohamuk van havonta és az eddig használt gyógyszerek nem javították az állapotukat.

   Az erenumab bőr alá használatos injekció, melyet a beteg saját magának adja be egyszer havonta. Betegek többsége nem engedheti meg magának megvenni a gyógyszert, mivel az ára 150 000 Ft is lehet. 

    

   ÉRDEKESSÉG

   A migrén olyan betegség, mely a kialakulásának több  oka lehet. Ez lehet vénás, idegi vagy egész valami más eredetű. Ezért a kezeléséhez is többfajta út és hatóanyag  segíthet.

   Az egyik érdekes, de kipróbált technika, a botulinom toxin (botox) használata. Amelyet a fej 31 pontján alkalmazzák. Az eljárást 3 havonta végzik, és a betegek kétharmadának enyhítés hoz a rohamok gyakoriságának csökkentésében. Ez nagy segítséget jelent, mivel a betegek  a hónap 15 napjánban is szenvednek a rohamban, s az eljárás után ez akár 4 napra is csökkenhet.

    

   GYÓGYNÖVÉNYEK A MIGRÉN KEZELÉSÉHEZ ÉS MEGELŐZÉSÉHEZ

    

    

    

   BORSMENTA

   borsmentaSzintén évszázadokon keresztül segít. A menthol tartalmának segítségével csillapítja a fájdalmakat, beleértve a fejjfájdalmat is. Használható illóolaj formában, kenőcsben - hűsítő hastású.

    

   BORSMENTA ILLÓOLAJ

   FENYŐ KENŐCS

   fenyő kenőcs

    

   KÁMFOROS BIO KENŐCS

   kámforos kenőcs

    


   Írjál üzenetet