A fokhagyma és a méz kiváló segítség megfázásnál, influenzánál vagy csak erősíteni ellenük a szervezetet. Hat antiszeptikusan, mint természetes antibiotikum, csökkenti a vérnyomást és a koleszterin szintet a vérben.
Hogyan használjuk?
A fokhagymát az influenza vagy megfázás első tüneteivel alkalmazzuk. Minden órában 1-2 fokhagyma gerezdet, naponta 5 darabot. Pár nap után a mennyiséget csökkentsük. A fennmaradt mézet teába vagy köhögés elleni szirupként használhatjuk.
Hozzávalók:
- fokhagyma
- méz (ha kristályos, alacsony hőmérsékletű - 40 c-ig- meleg vízben oldjuk fel)
- szegfűszeg - opció
- lezárható befőttes üveg
Munkafolyamat:
- a befőttes üveget szükség szerint fertőtlenítjük - kifőzzük vagy alkohollal kiöblítjük
- megtisztítjuk a fokhagymát, a gerezdek végét levágjuk, vagy a fokhagymát átpréseljük, így a folyamaton gyorsítunk
- a fokhagymát az üvegbe tesszük, hogy a fedő alatt maradjon jókora rés
- beletesszük a szegfűszeget és leöntjük mézzel
- alaposan lezárjuk a fedővel és szobahómérsékleten hagyjuk pár napig
- ez idő alatt a fokhagyma megpuhul, de még hagyjunk neki időt
- hűtőben tárolhatjuk néhány hónapot is
- ha a méz pezsegni kezd, ez nem hiba