Oldalsáv blog

Kategóriák

További cikkek

MIBEN SEGÍTHETNEK NEKEM AZ ADAPTOGÉNEK?

Gyakran érzed azt, hogy minden úgy fut és nem tudod utolérni? Vagy, hogy annyi a munka s a vége sehol? Hogy ami holnap kell, már...

Immunológus tanácsa: Hogyan szabaduljunk meg a megfázástól 3 nap alatt? Mit csináljunk, hogy ismételten ne betegedjünk meg?

Az őszi ingadozó időjárás magával vonzza a különféle fertőzéseket, melyek kivételes rendszerességgel terjednek épen ebben az időben. Kimerültnek, fáradtnak érezzük magunkat, megjelenik a nátha,...

HASON VAGY A KARON. MIT ÁRUL EL AZ EGÉSZSÉGÜNKRŐL A ZSIRPÁRNÁK ELHELYEZKEDÉSE ÉS MIT LEHET TENNI

A zsírsejtek a szervezet szerves részei. És az a hely, ahol a legnagyobb mértékben lerakódnak, sokat elárul az egészségünkről. Nézzünk meg, mely részekre érdemes a leginkább...

KÖRÖMGOMBA MENNYIRE VESZÉLYES MOST?

A mai helyzetben jobban mint máskor érvényes, hogy bármilyen meglévő fertőzés gyöngíti az immunrendszerünket és kaput nyit a lehetséges további fertőzésnek.

A gombák, a baktériumok a vírusok megtalálhatók a környezetünkbe, a szervezetünkben belül is. Ha egészségesek vagyunk, akkor a jó és a rossz baktériumok egyensúlyban vannak, és az immunrendszerünk nem engedi a kóros elszaporodásukat, ami ez után a ferőzéshez vezethet.

Ha bizonyos fertőzés már kialakult nálunk, pl. a gombás fertőzés, ez azt jelenti, hogy az immunrendszerünk legyengült. Ennek következtében a további vírusos (napjainkban aktuális koronavírus, influenza vírus, stb.) vagy bakteriális fertőzés már jobban veszélyeztet bennünek és nagyobb a kockázata a fertőzés kialakulásának.

gombás fertőzés legtöbb esetben a lábon, de a kézen lévő körmöket és az ujjak közötti bőrt fertőzi látványosan.

Még nem is olyan régen az orvosok ezt úgy gyógyították, hogy a körmöt egyszerűen letépték. Nagyon fájdalmas és bizonytalan eredményű beavatkazós volt ez. 

gombás fertőzés (körömgomba, lábgomba, bőrgomba) valóban nemcsak esztétikai gond. Fájdalmas lehet, s ami kívülről látszódik, az csak a jéghegy csúcsa.

De vissza az elejére.

Hogyan és miért épen én kapon el a fertőzést nagyon bonyolult kérdés. Napjainkban minden 10. ember fertőzött vagy fertőzést terjesztő. Az idősebb korosztályban ez tovább sűrűsödik, ahogyan az immunrendszerünk gyengül a fertőzés úgy erősödik, s itt az arány már 1 a 4-ből. Valamilyen okból a hajlam öröklődik, s ahol a családban már van fertőzés, ott nagyobb a valószínűsége, hogy újra előbukkan.

 

A spórák, melyek a fertőzést terjesztik nagyon vitálisak, és hosszú ideig képesek átvészelni pl. a szőnyegen hónapokon keresztül. Így elég valahová csak elmenni, levetni a cipőt és a spóra vár a megfelelő pillanatra. Persze, ha egészségesek vagyunk, akkor nincs egyáltalán esélye.

Ha a bőrünk, a legnagyobb szervünk, mely mint a kínai fal véd bennünket, egészséges, akkor nem engedi be tovább a  kórokozókat. De, ha száraz, megrepedezett, sérült vagy valamilyen más okból meg van gyengítve a szervezetünk, az immunrendszerünk, akkor nem olyan erős a védelme, és segíteni kell neki.

Körömgomba kezelése, bőrgomba kezelése, lábgomba kezelése

Gyakran, ha rákeresünk olyan tanácsokat lehet olvasni, mint szódabikarbóna, ecet, stb.  Ezek sajnos gyakran úgy segíthetnek, hogy még romlik a helyzet a kezdeti eredmények után, mivel a bőrt, a köröm felületét kiszárítják és így a következő kórokozóknak csak megnyitjuk az utat a fertőzéshez. Ezért olyan körömgomba elleni szereket ajánlott használni ( ez lehet  körömgomba ecsetelőket, körömgomba krém, lábomba krém, lábgomba ecsetelő, körömgomba lakk, bőrgomba krém), melyek a kórokozókat megsemmisítik és a körömfelületét, a bőrt nem roncsolják,

Körömgomba tünetei, lábgomba tünetei

Általános tünetek:

 • bőrviszketés
 • égető érzés
 • száraz, hámló bőr
 • megkeményedett bőr
 • megrepedezett bőr
 • bevörösödés
 • hólyagok a bőrön
 • körömelszíneződés, lehet a köröm sárga, de egészen elfeketedhet. A sárga körömágy másodlagos bakteriális fertőzésre is utalhat a gombás fertőzés mellett.
 • recés köröm
 • törékeny köröm
 • benőtt köröm
 • vannak esetek, amikor a tünetek nem jelennek még meg és az illető a fertőzést terjeszti tudatlanul is

Mi történik ha a gombás köröm, bőr nem lesz kezelve?

Abba az esetben, olyan bonyodalmak léphetnek fel, melyek fájdalommal, a köröm formájával , a köröm, a bőr környékénél fellépő másodlagos panaszokkal társulhat.

Hogyan tudjuk ápolni a körömgombát, bőrgombát házilag?

Elsősorba a körömnek, a bőrnek rugalmasnak kell lennie. Ezt a  hidratálása segíti elő. A legjobb hidratáló krémek, kenőcsök, tejek, habok azok, melyek ureat tartamaznak. Továbbá sok olyan gyógynövény van, mely támogatja ezt a hidratálást, mint pl. az aloe vera, kendermagolaj, stb. S miért kell egyáltalán ápolni a bőrünket, ha maga is képes megvédeni bennünket? Mivel a természet nem számított a klóros vízzel, a szappan lúgos hatásával, a szennyezett környezettel, az E-kel teli élelmiszerekkel.

 1. meg kell semmisíteni a kórokozókat, fertőtleníteni a felületet
 2. közben ne rongálódjon ezzel a köröm, a bőr
 3. támogatni kell a megrongált köröm, a lábgomás bőr felépülését
 4. védeni a már egészséges felületet a következő fertőzésktől, mivel ha már egyszer megjelent a fertőzés, mutatja, hogy az immunrendszer hajlamos erre
 5. erősíteni az immunrendszert, mivel a kórokozók, a gombák, nemcsak a felületen vannak, hanem a szervezetben is elszaporodtak

 De ha már ott a fertőzés, hogyan tovább?

 A felületet fertőtleníteni tudjuk olyan szerekkel, melyek a bőrön, körmön lévő gombákat, baktériumokat megsemmisítik. Így folyamatos használatukkal csökkenteni tudjuk a fertőzés mértékét. Ez nem lassú folyamat, hanem állandó harc a kórokozókkal, mivel azok sem akarnak lemondani a jóllétről.

A gombás fertrőzések ellen olyan szereket tanácsos használni, melyek nem okoznak másodlagos károkat a felületen:

 • nem marják a bőrt
 • nem szárítják ki a bőrt
 • nem tesznek kárt a szervezetünkben ( a májban, az emészőrendszerben, stb.)

Nem szabad megfeledkezni, hogy a gombák a szervezetünkben belül is megtalálhatók. A gombák és a toxinjaik megtámadhatják az egyes belsőszerveket, gyulladásokat, betegségeket hívhatnak elő. 

Mint minden fertőzés, mint pl. az influenza vagy a bárányhímlő, ezek nem épen pozitív hatással vannak ránk, elletntétben gyengítik a szervezetünket.


Mit használjank, hogy végre elmúljon?
A körömgomba kezelése házilag, bőrgomba kezelése házilag

Sokszor lehet olvasni, sok mindent kipróbáltam, de semmi sem segített. Igen, ez így van, nagyon sok tényezőtől függ a végeredmény: milyen gombatörzsek fertőznek meg, milyen az egészségi állapotom, milyen külső körülmények befolyásolnak (stressz a munkahelyen, otthon, stb.).

Általában mi szokott segíteni:

 1. eltávolítna a köröm, a bőr felületérőla fertőzés okozóit - megsemmisíteni őkét
 2. belsőleg védekezni és erősíteni a szervezetet, az immunrendszert
 3. ha sikerült a fertőzést eltőávolítani, megelőző intézkedéseket tenni (pl. a felületet kezelni, hogy a kórokozók ismét ne szaporodjanak el, erősíteni az immunrendszert)

 

A bőr, a köröm felületéről való eltávolítás

Nagyon sok tanács, szer van, amelyet 100%-osan hat a körömgomba ellen, bőrgomba ellen de sajnos ilyen nincsen. Minden szernek meg van a hatása bizonyos össszetételben, bizonyos gombatörzsek, baktériumok ellen. A vegyi úton előállított szereknék tovább fennáll a rezisztencia veszélye, vagyis, hogy a  szer ellen a kórokozók megtalálják a saját védekezési módszerüket. A természetes hatóanygoknál ez valamivel jobb lehet, mivel a természet is igyekszik fejlődni, védekezni. Így a harc nem egyoldalú.

Körömgomba ellen, lábgomba ellen
Milyen természetes hatóanygok segíthetnek:

 • teafa illóolaj
 • manuka illóolaj
 • propolisz
 • levendula illóolaj
 • oregano illóolaj
 • grapefruit illóolaj
 • kakukkfű illóolaj
 • borsmenta illóolaj
 • geranium illóolaj
 • fekete bors illóolaj
 • fahéj illóolaj
 • lemon grass illóolaj
 • szegfűszeg illóolaj
 • eukaliptusz illóolaj

Hogy milyen hatással vannak a kórokozókra ezt pontosan a klinikai tesztek mutatják. A vizsgálatok során megállípítják milyen az a minimális koncentráció (vegyítési arány), mely még minden kórokzók a kísérleti lemezkén megsemmisít, elpusztít.

 A manuka illóolajnál ezek a következők:

 gramm-pozitív baktériumok:

 • Staphylococcus Aures  0,078 % w/v
 • Lysteria monocítogenes 0,039 % w/v
 • Bacilus subtilis 0,156 % w/v

gramm-negativ baktériumok:

 • Escherichia coli 29   2,5 % w/v
 • Klebsiella pneumoniae 997   2,5 % w/v
 • Legionella pneumophilla 2008  <<0,039 % w/v

gombák:

 • Candida albicans 0,625 % w/v
 • Aspergillus niger > 1,250 % w/v
 • Trichophyton rubrum 90-364  < 0,039 % w/v
 • Trichophyton mentagrophytes 90-196   0,078% w/v

Mit jelent ez?

Ha a candida albicans gombát vesszük például, akkor ez azt jelenti, hogy 0,625 g manuka illóolajat teszünk 100 ml oldatba, akkor ennél a hígításnál megsemmisül minden candida albicans kórokozó.

Ebből látható, hogy miért használtak az orvosi (sebészeti) műtőtermekben, 1%-os manuka illóolaj oldatot a felületek fertőtlenítéséhez.

 A természetnek nagy hatása van, használjuk ki.

Végül, milyen a körömba elleni tökéletes gyógyszer?

A körömgomba ellen tökéletes gyógyszer, nincs olyan csoda gyógyszer, melyet ha lenyelünk minden eltünik, és közben nem is árt nekünk. Maga a gyógyulási folyamat hosszú lehet. Támogassuk ezért a szervezetünket, az immunrendszerünk karbantartásával, a helyes életmóddal, körültekintéssel az aktuális helyzetre.

 

 

 

 MANUKA ILLÓOLAJ 100%


 MANUKA ILLÓOLAJ

 

manuk afoot spray

MANUKA FOOT SPRAY

Folytatjuk a következő cikkben : bőrvédelem, körömápolás, belső védekezés, megelőzés.

 

(bővítve)

cukorbetegség,gombás ferőzés,gombás fertőzés,gombásfertőzések,manuka

További cikkek

Kategóriák

További cikkek

MIBEN SEGÍTHETNEK NEKEM AZ ADAPTOGÉNEK?

Gyakran érzed azt, hogy minden úgy fut és nem tudod utolérni? Vagy, hogy annyi a munka s a vége sehol? Hogy ami holnap kell, már...

Immunológus tanácsa: Hogyan szabaduljunk meg a megfázástól 3 nap alatt? Mit csináljunk, hogy ismételten ne betegedjünk meg?

Az őszi ingadozó időjárás magával vonzza a különféle fertőzéseket, melyek kivételes rendszerességgel terjednek épen ebben az időben. Kimerültnek, fáradtnak érezzük magunkat, megjelenik a nátha,...

HASON VAGY A KARON. MIT ÁRUL EL AZ EGÉSZSÉGÜNKRŐL A ZSIRPÁRNÁK ELHELYEZKEDÉSE ÉS MIT LEHET TENNI

A zsírsejtek a szervezet szerves részei. És az a hely, ahol a legnagyobb mértékben lerakódnak, sokat elárul az egészségünkről. Nézzünk meg, mely részekre érdemes a leginkább...