Nagyon fontos, hogy meg tudjuk különböztetni az influenzát a megfázástól.

Miért? 

A megfázás pár napra lelassíthat, rosszul érezhetjük magunkat, de az influenza komoly veszélyt is jelenthet. Több héten keresztül megnehezítheti az életünket, sőt komoly szövődményei is lehetnek ( tüdőgyulladás, stb.)

A megfázás
Általában torokfájdalommal kezdődik, mely pár nap után távozik. Utána következik a nátha, orrdugulás, és 4.-5. napon megjelenik a köhögés. A láz inkább a gyermekeknél jelenik meg, de a felnőtteknél is előfordulhat. Az orrváladék nagy mennyiségű és vízszerű, később besűrűsödhet és zöldes színt ölthet. Ilyenkor jelzi, hogy a vírusos fertőzés mellett megjelent a bakteriális fertőzés is. A megfázást több száz fajta vírus okozhatja. 

  • kb. 1 hétig tart a megfázás
  • az első 3 napban FERTŐZŐ. Sokan azt hiszik, hogy a megfázás nem fertőző. Igen, egyedül fázunk meg, de a vírusokat, melyek a meggyengült szervezetet megtámadják ( és elszaporodnak benne), tovább adhatjuk másoknak is. 
  • ha a tünetek 1 hét után nem múlnak el, azt jelentheti, hogy a fertőzés vírusosról bakteriálisra változott, és orvost kell felkeresni.

 Influenza

A tünetek komolyabbak: torokfájdalom, láz, orrdugulás, fejfájdalom, izom-ízületi fájdalom, köhögés. A sertésinfluenzánál még hasmenés és hányás is előfordulhat.  Legtöbb esetben 2-5 nap múlva a beteg jobban érzi magát, nem jellemző, hogy egész héten állandóan rosszabbodna az állapot. Gyakori és veszélyes komplikációk közé tartozik az influenzánál a tüdőgyulladás, főleg a fiataloknál, időseknél, krónikus betegeknél. Ha a beteg nehezen lélegzik, akkor ajánlatos orvoshoz fordulni. Hasonlóan, mint a megfázásnál, a vírusok a bejárati kapuja a  nyálkahártya: orr, szem, száj. Ha ezekhez hozzányúlunk, akkor saját magunkat fertőzhetjük meg. Ezért, gyakran mossunk kezet. Ha tömegközlekedésben veszünk rész, bevásárolunk, orvoshoz megyünk, stb., utána alaposan mossunk kezet, szappannal s legalább 20 másodpercig. 

Hogyan különböztessük meg?

Legjobb módszer a testhőmérséklet mérése. A megfázásnál ritkán megy 38 C fölé a testhőmérséklet. 

Tünet Megfázás Influenza
Láz Néha, alacsony Magas láz
Fejfájás Néha Általában
Izmok, ina, ízületek fájdalma Gyenge Általában, nagy fájdalom
Gyengeség Néha Általában, 2-3 hétig is tarthat
Extrém fáradtság Soha A betegség elején
Orrdugulás Általában Néha
Tüsszentés Általában Néha
Torofájdalom Általában Néha
Mellkasi fájdalom, köhögés Mérsékelt, száraz köhögés  Gyakori, súlyos köhögéssel is

 

Az influenza szezonális jellegű, általában. Ősztől tavaszig tart.

 

Megfázás és influenza tüneteinek csillapításához gyógynövénytermékek.

Írd le hozzászólásod