ÉRDEKES CIKKEK

MIÉRT OLYAN VESZÉLYES A BRAZIL MUTÁCIÓ?

MIÉRT OLYAN VESZÉLYES A BRAZIL MUTÁCIÓ?

Apr 13, 2021
A  SARS-CoV-2 koronavírus  a brazil mutációnál könnyebben kötődik a sejtekhez. Így könnyebb...
VAN KÜLÖNBSÉG AZ FFP2 ÉS KN95 KÖZÖTT, ÉS MELYIK VÉD MEG?

VAN KÜLÖNBSÉG AZ FFP2 ÉS KN95 KÖZÖTT, ÉS MELYIK VÉD MEG?

Mar 10, 2021
Minél jobban és hatékonyabban védekezünk, annál jobb taktikát vált a vírus is....
Gyógynóvények, melyeket a nagymamáink használtak a vérnyomás szabályozásához

Gyógynóvények, melyeket a nagymamáink használtak a vérnyomás szabályozásához

Nov 08, 2020
ALACSONY VÉRNYOMÁSRA Igyazi édesgyökérGlycyrrhiza glabra RozmaringRosmarinus officinalis Fehér fagyöngyViscum album HomoktövisHippophae rhamnoides...
KORONAVÍRUS, BAKTÉRIUMOK ÉS GOMBÁK A SZÁJMASZKBAN

KORONAVÍRUS, BAKTÉRIUMOK ÉS GOMBÁK A SZÁJMASZKBAN

Oct 15, 2020
A szájmaszk viselése egy ideje már kötelező, és nagy segítséget jelent a...
BAJKÁLI CSUCSÓKA KIVONATA GÁTOLJA A SARS-CoV-2 PROTEÁZÁNAK REPLIKÁCIÓJÁT

BAJKÁLI CSUCSÓKA KIVONATA GÁTOLJA A SARS-CoV-2 PROTEÁZÁNAK REPLIKÁCIÓJÁT

Aug 29, 2020
"A Bajkáli csukóka (Scutellaria baicalensis) kivonat és a baicalein gátolja a SARS-CoV-2...

HAGYMA ÉS FOKHAGYMA - MIBEN REJLIK AZ ÉRTÉKÜK

HAGYMA ÉS FOKHAGYMA - MIBEN REJLIK AZ ÉRTÉKÜK

Már az ókori Egyiptomban is tudták a hagyma és a fokhagyma pozitív hatásáról a szervezetre. Akkor tudták, azért fogyasztották, ma a tudósok bizonyították, ezért értékesek :-)

Bárhogyan is tekintünk rá, a hagyma és a fokhagyma az egyik legértékesebb zöldségeink közé tartozik. 

Nézzük meg közelebbről, miben rejlik az értékességük:

  • TERMÉSZETES ANTIBIOTIKUMOK - bár az illatuk nem a párizsi parfümök top listáján található, de minden rossz valamire jó. Az illatukat a kénvegyületek okozzák. Ezek közé tartozik pl a fokhagymában található allicin, melynek széleskörű baktériumölő hatása van. Vagyis mint egy széleskörű természetes antibiotikum. Továbbá csökkenti a vérnyomást, és a koleszterin szintet a vérben. A hőkezeléssel ezeket az előnyöket elveszítjük. A hagyma és a fokhagyma legjobb nyersen.
  • P VITAMINT TARTALMAZNAK - A P vitamin, valójában nem egy vitamin, de több értékes elem együttes megnevezése. Antioxidáns. Erősíti az érfalakat, támogatja a rugalmasságukat és az erek áteresztő képességüket. Így fontosak az alsó végtagok vérellátási panaszainál, hemorrhoid, duzzanatok  kezelésénél. Támogatja a c vitamin jobb felhasználását.
  • RÁKELLENES HATÁSA VAN - a kutatások alapján a hagyma és a fokhagyma kivonatoknak rákellenes hatása van. (www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17093154). Gátolják a rákossejtek keletkezését, a növekedését és a további terjedését a szervezetben. Az ajánlott napi bevitel a fokhagymánál 2-5 g, a hagymánál 50 g.
  • JAVÍTJÁK AZ EMÉSZTÉST - frukto oligoszacharid források. Ezek olyan szacharidok, melyek a belekben lévő "jó" baktériumoknak szolgálnak energia forrásnak. Mellette olyan közeget alakítanak ki, mely kedvezőtlen a "rossz" baktériumoknak. Az emésztés mellett a székrekedés ellen is hatnak.
  • CSONTRITKULÁS ELLEN HATNAK - a kutatási eredmények szerint (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19240657), a hagyma fogyasztása megelőzésként hat a csonttörés, csontritkulás ellen. Az 50 évnél idősebb nőknél a fogyasztása 20%-kal csökkentette a csípőtörés kockázatát. Ez a K vitamin hatásának vélik , mely támogatja a kalcium természetes kötését a csontokban.

 

Kapcsolódó termékek:

 


Írjál üzenetet