Már az ókori Egyiptomban is tudták a hagyma és a fokhagyma pozitív hatásáról a szervezetre. Akkor tudták, azért fogyasztották, ma a tudósok bizonyították, ezért értékesek :-)
Bárhogyan is tekintünk rá, a hagyma és a fokhagyma az egyik legértékesebb zöldségeink közé tartozik.
Nézzük meg közelebbről, miben rejlik az értékességük:
- TERMÉSZETES ANTIBIOTIKUMOK - bár az illatuk nem a párizsi parfümök top listáján található, de minden rossz valamire jó. Az illatukat a kénvegyületek okozzák. Ezek közé tartozik pl a fokhagymában található allicin, melynek széleskörű baktériumölő hatása van. Vagyis mint egy széleskörű természetes antibiotikum. Továbbá csökkenti a vérnyomást, és a koleszterin szintet a vérben. A hőkezeléssel ezeket az előnyöket elveszítjük. A hagyma és a fokhagyma legjobb nyersen.
- P VITAMINT TARTALMAZNAK - A P vitamin, valójában nem egy vitamin, de több értékes elem együttes megnevezése. Antioxidáns. Erősíti az érfalakat, támogatja a rugalmasságukat és az erek áteresztő képességüket. Így fontosak az alsó végtagok vérellátási panaszainál, hemorrhoid, duzzanatok kezelésénél. Támogatja a c vitamin jobb felhasználását.
- RÁKELLENES HATÁSA VAN - a kutatások alapján a hagyma és a fokhagyma kivonatoknak rákellenes hatása van. (www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17093154). Gátolják a rákossejtek keletkezését, a növekedését és a további terjedését a szervezetben. Az ajánlott napi bevitel a fokhagymánál 2-5 g, a hagymánál 50 g.
- JAVÍTJÁK AZ EMÉSZTÉST - frukto oligoszacharid források. Ezek olyan szacharidok, melyek a belekben lévő "jó" baktériumoknak szolgálnak energia forrásnak. Mellette olyan közeget alakítanak ki, mely kedvezőtlen a "rossz" baktériumoknak. Az emésztés mellett a székrekedés ellen is hatnak.
- CSONTRITKULÁS ELLEN HATNAK - a kutatási eredmények szerint (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19240657), a hagyma fogyasztása megelőzésként hat a csonttörés, csontritkulás ellen. Az 50 évnél idősebb nőknél a fogyasztása 20%-kal csökkentette a csípőtörés kockázatát. Ez a K vitamin hatásának vélik , mely támogatja a kalcium természetes kötését a csontokban.
Kapcsolódó termékek:
- Fokhagyma kivonat kapszula
- Medvehagyma rügykivonat
- Visszerek & nyirokrendszer rügykivonat - szóló rügyek, medvehagyma rügyek, körömvirág rügyek, vadgesztenye rügyek, házi berkenye rügyek, réti legyezőfű rügyek
- Hypertonic rügykivonat - cseregalagonya rügyek, medvehagyma rügyek, fehér nyír rügyek, hársfa rügyek, ginkgo biloba rügyek
- Immunitás kivonat - bíbor kasvirág, fokhagyma, maca, béta 1,3-g béta-glükán, acai berry, kerti sarkantyúka, panax ginseng, aloe vera, homoktövis, C vitamin
- Immunitás kapszulák - bíbor kasvirág, fokhagyma, maca, béta 1,3-g béta-glükán, acai berry, kerti sarkantyúka, panax ginseng, aloe vera, homoktövis, C vitamin