ÉRDEKES CIKKEK

MILYEN VITAMINOK SEGÍTENEK A COVID UTÁN VAGY A POST-COVID SZINDRÓMÁNÁL?

MILYEN VITAMINOK SEGÍTENEK A COVID UTÁN VAGY A POST-COVID SZINDRÓMÁNÁL?

Jun 23, 2021
Sokan akik átestek a  COVID-19 betegségen hosszú ideig érzik a betegség hatását. Fáradtak,...
AMIT  A KULLANCSOKRÓL TUDNI KEL

AMIT A KULLANCSOKRÓL TUDNI KEL

May 29, 2021
ISMERJÜK MEG A KULLANCSOKAT, JOBBAN TUDUNK VÉDEKEZNI A kullancsok az emlősök, a madarak...
MIRŐL SZÓL A SZILVAMAG OLAJ?

MIRŐL SZÓL A SZILVAMAG OLAJ?

May 27, 2021
Szilvamag olaj  A hidegen sajtolt olaj aranyszínű és kellemes aromájú. Gazdag olajsavban (60-80%), linolsavban (15-25%),...
MI VÉD MEG A COVID ELLEN? ÉS HOGYAN?

MI VÉD MEG A COVID ELLEN? ÉS HOGYAN?

May 06, 2021
Két adag Pfizer / BioNTech vakcina legalább 95% -os védelmet nyújt a...
MIÉRT OLYAN VESZÉLYES A BRAZIL MUTÁCIÓ?

MIÉRT OLYAN VESZÉLYES A BRAZIL MUTÁCIÓ?

Apr 13, 2021
A  SARS-CoV-2 koronavírus  a brazil mutációnál könnyebben kötődik a sejtekhez. Így könnyebb...

HAGYMA ÉS FOKHAGYMA - MIBEN REJLIK AZ ÉRTÉKÜK

HAGYMA ÉS FOKHAGYMA - MIBEN REJLIK AZ ÉRTÉKÜK

Már az ókori Egyiptomban is tudták a hagyma és a fokhagyma pozitív hatásáról a szervezetre. Akkor tudták, azért fogyasztották, ma a tudósok bizonyították, ezért értékesek :-)

Bárhogyan is tekintünk rá, a hagyma és a fokhagyma az egyik legértékesebb zöldségeink közé tartozik. 

Nézzük meg közelebbről, miben rejlik az értékességük:

  • TERMÉSZETES ANTIBIOTIKUMOK - bár az illatuk nem a párizsi parfümök top listáján található, de minden rossz valamire jó. Az illatukat a kénvegyületek okozzák. Ezek közé tartozik pl a fokhagymában található allicin, melynek széleskörű baktériumölő hatása van. Vagyis mint egy széleskörű természetes antibiotikum. Továbbá csökkenti a vérnyomást, és a koleszterin szintet a vérben. A hőkezeléssel ezeket az előnyöket elveszítjük. A hagyma és a fokhagyma legjobb nyersen.
  • P VITAMINT TARTALMAZNAK - A P vitamin, valójában nem egy vitamin, de több értékes elem együttes megnevezése. Antioxidáns. Erősíti az érfalakat, támogatja a rugalmasságukat és az erek áteresztő képességüket. Így fontosak az alsó végtagok vérellátási panaszainál, hemorrhoid, duzzanatok  kezelésénél. Támogatja a c vitamin jobb felhasználását.
  • RÁKELLENES HATÁSA VAN - a kutatások alapján a hagyma és a fokhagyma kivonatoknak rákellenes hatása van. (www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17093154). Gátolják a rákossejtek keletkezését, a növekedését és a további terjedését a szervezetben. Az ajánlott napi bevitel a fokhagymánál 2-5 g, a hagymánál 50 g.
  • JAVÍTJÁK AZ EMÉSZTÉST - frukto oligoszacharid források. Ezek olyan szacharidok, melyek a belekben lévő "jó" baktériumoknak szolgálnak energia forrásnak. Mellette olyan közeget alakítanak ki, mely kedvezőtlen a "rossz" baktériumoknak. Az emésztés mellett a székrekedés ellen is hatnak.
  • CSONTRITKULÁS ELLEN HATNAK - a kutatási eredmények szerint (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19240657), a hagyma fogyasztása megelőzésként hat a csonttörés, csontritkulás ellen. Az 50 évnél idősebb nőknél a fogyasztása 20%-kal csökkentette a csípőtörés kockázatát. Ez a K vitamin hatásának vélik , mely támogatja a kalcium természetes kötését a csontokban.

 

Kapcsolódó termékek:

 


Írjál üzenetet