Fekete áfonya a természet kincsei közé tartozik. Legértékesebb az erdei változata, a mesterségesen termeszezettek, sajnos közel nem érik el értékét. 

  1. STROKE, AGYINFARKTUS MEGELŐZÉSE - Az áfonya rendszeres fogyasztásával (3 adag hetente) az agyinfarktus valószínűsége 1/3-val csökkent. Ez nagyon jó eredmény, ha meggondoljuk, hogy az agyinfarktus milyen veszélyes. A kutatásban 93600 alany vett részt (Circulation: Journal of the American Heart Association)
  2. MAGAS VÉRNYOMÁS CSÖKKENTÉSE - 48 menopauzás után lévő nő 22 g áfonya port kapott naponta. A placebo csoporttal  összevetve csökkent a vérnyomás diasztolés és szisztolés  értéke is. Mellette az érfalak rugalmassága javult. Ami az ateroszklerózis (érelmeszesedés) egyik tünete. Ilyenkor a szívnek többet kell dolgoznia, hogy a legkisebb erekhez eljuttassa a vért. A kutatás hihetetlen 68,5% -os növekedését mutatta a nitrogén-monoxidnak (NO) a vérben. A nitrogén-monoxid tágítja az ereket, csökkenti a vérnyomást, javítja a vérellátást.
  3. RÁK MEGELŐZÉSE - Az NK (natural killer cell = természetes "ölő" sejtek) sejtek, az immunrendszer nagy sejtjei közé tartoznak, melyeket a B és T sejtekkel együtt a fehérvérsejtek közé sorolnak. Ezek a sejtek támadják meg a rákos vagy vírussal megtámadt sejteket. 250 g áfonya vagy ennek megfelelő por, kivonat fogyasztása naponta lényegesen növelte az NK sejtek számát. Csökkent az oxidatív stressz (antioxidáns) és gyulladásos folyamatok száma a szervezetben. 
  4. TÜDŐ VÉDŐ FUNKCIÓ - az antociánok, melyek az áfonyának a szép színét adják. 16 éven keresztül 896 alanyt figyeltek meg., akik naponta 2 adag fekete áfonyát fogyasztottak. A tüdő funkciójuk lényegesen kevésbe csökkent a placebo csoporttal szemben. (American Journal of Clinical Nutrition)
  5. JAVÍTJA AZ INZULIN ÉRZÉKENYSÉGET -  32 inzulinrezisztens, obéz 6 héten keresztül naponta 2 adag 350 g friss fekete áfonyának megfelelő kivonatot adtak. A kontrollcsoporttal szemben 4x - növekedett az inzulinérzékenységük. 
  6. AZ AGY KOGNITÍV FUNKCIÓIT JAVÍTJA - Mi többre lehetne vágyni, fiatal testben fiatal lélek maradjon. Ehhez a fekete áfonya az egyik út. A kognitív funkciók közé tartozik a memória, a koncentráció, a gondolkodás sebessége, az információk megértése. Az antociánok a fekete áfonyába lassítják az agysejtek öregedését. Ezt bizonyítja egy kutatás, melyet 16 000  70 év feletti egyénnel végeztek el, akik rendszeresen fogyasztottak fekete áfonyát.  De ugyan úgy a fiataloknál is igaz. 8-10 éves korcsoportnál végzett kísérlet alapján, jobb volt a szóemlékezetük.
  7. JOBB LÁTÁS, SZÜRKE HÁLYOG ÉS MAKULA DEGENERÁCIÓ MEGELŐZÉSE - Ez összefügg a jobb vérellátással és a szem tápanyagokkal való  jobb ellátásával. Az antokiánok, antioxidánsok hatásával.

 

Vagyis, hogy ne legyen agyinfarktusunk, cukorbetegségünk, magas vérnyomásunk, jobban lássunk, együnk fekete áfonyát. Finom és egészséges!

 Kapcsolódó termékek:

Írd le hozzászólásod