Oldalsáv blog

Kategóriák

További cikkek

GYÓGYNÖVÉNYEK, MELYEK KELLEMES HANGULATOT VARÁZSOLNAK AZ ESŐS NAPOKON IS

Kissé kiábrándító az eső? Segítségre van szükség a borongós napon? Ne keress tovább, itt van néhány ötlet. Segítenek ezek a varázslatos hangulatjavító gyógynövények. A szürke, esős napokon...

A hosszú élet titka: az öregedési folyamat kézben tartása

A hosszú élet nem csak arról szól, hogy mennyi ideig élünk, hanem mindenekelőtt arról, hogy milyen minőségben éljük meg életünk minden napját. Egyre inkább világosabbá válik,...

MIBEN SEGÍTHETNEK NEKEM AZ ADAPTOGÉNEK?

Gyakran érzed azt, hogy minden úgy fut és nem tudod utolérni? Vagy, hogy annyi a munka s a vége sehol? Hogy ami holnap kell, már...

Az astaxanthinról - mi az, mire hat, hogyan hat

Az astaxanthin és hatása

Kinek érdemes elolvasni? Annak aki napozik, aki számítógéppel dolgozik, akinek számít a bőre fiatalsága, aki az agy kognitív funkcióit akarja javítani, aki fiatal és egészséges akar maradni.


Elgondolkozott már azon, hogy mi ad olyan gyönyörű narancsvörös színt a tengeri állatoknak, mint a lazac vagy a homár? Ez a natúr astaxanthin! Az astaxantin valószínűleg az egyik legfigyelemreméltóbb vegyület. Ez egy vörös színű pigmens - karotinoid, amely ahol élénk sárga, narancssárga vagy piros színeket hoz létre. 

Mi az astaxanthin és hol találjuk?
Az astaxanthin a karotinoidokhoz – pigmentált fitokemikáliákhoz* tartozó pigmens, amelyek bőségesen előfordulnak növényekben, baktériumokban, algákban és sok más élő szervezetben. A karotinoidok a természetes pigmensek egyik legváltozatosabb csoportja.

Az astaxanthinnak a legnagyobb koncentrációja az egysejtű mikroalgában található meg, amelyet a legtisztább és leghatékonyabb astaxantin forrásaként ismertek el. Amikor az algák stressz hatásának vannak kitéve, astaxanthint szabadítanak fel, mint védőfaktort, amely megvédi őket a negatív környezeti hatásoktól, például az ultraibolya fénytől, a magas sótartalomtól, a táplálkozás hiányától vagy a hőmérséklet-változásoktól. Az astaxanthin így lehetővé teszi, hogy ezek az algák több mint 40 évig éljenek élelem nélkül zord vízi környezetben.

Az astaxanthin nem csak az algákban található meg, hanem például a tengeri rákfélékben vagy a lazacokban is. Ha lazacból szeretne astaxanthint beszerezni, válasszon vadon élő lazacot, és kerülje a tenyésztett vagy mesterségesen színezett lazacot. A vadon élő lazacban nemcsak természetesen magasabb az astaxanthin mennyiség, de egészségesebb  fogyasztása, mert kevesebb szennyezőanyagot tartalmaz.

Amikor a lazac ikrarakásra készül, felfelé úszik az árral szembe. Útja gyakran több száz kilométer  hosszú és erős áramlatokkal szemben vezet. Mielőtt a lazac útnak indul, astaxanthint raktároz el (garnélarák és más rákfélék elfogyasztásával), amely aztán energiaforrásként szolgál. Feltehetőleg, az astaxanthin nagy szerepet játszik abban, hogy képesek egy ilyen bravúrra. Óriási mennyiségű energiára van szükségük.  S az astaxanthin növeli az állóképességüket.

Az astaxanthin hasonló hatással lehet az emberre is. Ezenkívül a lazacoknak astaxanthinra szükségük van, hogy megvédjék szervezetüket a napsugarak által okozott károktól, mivel sekély vizekben úsznak.

Az astaxanthin azonban az ember számára is kiváló segítőtárs. Pozitív hatással van az agyra, a mitokondriumokra, a DNS-re, a szemre, a szív- és érrendszerre, az immunrendszerre, a sejtek öregedésére, a férfi termékenységre, a sportteljesítményre, az izmokra és az ízületekre.


Az astaxanthin hatása az emberi szervezetre

1.) Az astaxanthin mint antioxidáns
Az astaxanthint a bolygón felfedezett legerősebb antioxidánsnak tartják. Az antioxidánsok erős vegyületek, amelyek küzdenek az öregedés ellen, csökkentik a szervezet oxidációját, és megvédik a sejteket a szabad gyökökként ismert instabil molekulák által okozott károsodástól. Ezek nagy mennyiségben károsíthatják a DNS-t, és krónikus betegségekhez vezethetnek. A túlzott mennyiségű szabad gyökök veszélyt jelentenek a sejtjeink számára.

Egyes antioxidánsok bizonyos körülmények között szabadgyök-aktivitást válthatnak ki, de az astaxanthin egyedülálló abban, hogy tiszta antioxidáns. Ez azt jelenti, hogy csak sejtvédőként működik, és nem válik prooxidánssá. Az astaxanthin ORAC** értéke 2 822 200, így 293-szor erősebb, mint az Acai-berry. A természetes astaxanthin egy zsírban és vízben oldódó antioxidáns, melynek köszönhetően áthatol a sejtmembránon, így védi az egész sejtet! Ezen túlmenően, mint azon kevés antioxidánsok egyike, képes áthatolni a membránon az agybaés a szembe. Az astaxanthin fokozza az immunglobulinok termelését is.

Az astaxanthinról kimutatták, hogy 550-szer hatékonyabb antioxidánsként, mint a zöld teában található katechin, és hatékonyabb, mint az E-vitamin. Ezért a táplálékkal való bevitele különösen fontos a bőr külső hatásokkal és napsugárzással szembeni védelmében.


Az astaxanthin előnyei más antioxidánsokhoz képest:

  • Átjut a hematoencefalikus gáton, és ezzel antioxidáns védelmet nyújt az  agynak.
  • Átjut a hematoretinális gáton, így antioxidáns és gyulladáscsökkentő védelmet nyújt a szemnek.
  • Több szabad gyököt távolít el, mint bármely más antioxidáns.
  • Szuper erős antioxidánsként működik a felesleges szingulett oxigén semlegesítésében.
  • ÁUtazik a szervezetben, és minden szervnek antioxidáns és gyulladáscsökkentő védelmet nyújt.
  • Elnyomja a gyulladásos markereket.
  • Erősen elnyeli az UVB sugárzást.
  • Csökkenti a DNS károsodást.
  • Nincs prooxidatív hatása – tiszta antioxidáns.
  • Az izomszövethez kötődik.


2.) A szem egészségét támogatja
Kimutatták, hogy az astaxanthin hozzájárul a szem egészségéhez. Javítja a retina véráramlását, csökkenti a szem gyulladását és gátolja a sejtkárosodást a szem különböző részein. Ezen kívül segíthet az időskori makuladegeneráció, a szem fáradtsága és fájdalma, a glaukóma vagy a száraz és irritált szemek esetén.

3.) Az agy egészségét támogatja
A neurodegeneratív betegségek egyre nagyobb számban fordulnak elő, így agyunk egészsége viszonylag fontos téma. Az oxidatív stressz az agyra is hatással van, ahogy öregszünk. Az astaxanthin neuroprotektív tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek megelőzni az életkorral összefüggő kognitív hanyatlást és az azt követő neurodegeneratív betegségeket. Az astaxanthin egy zsírban oldódó tápanyag, így átjut a hematoencefalikus gáton, és közvetlenül az agyban hat. Ez lelassítja az agy öregedése miatti kognitív hanyatlást, és megvédi az agysejteket a toxinok és szabad gyökök okozta károsodástól. Emellett javítja az agy vérkeringését, ami hatékony segítség lehet a demens betegeknek. 

Az agy egészségével kapcsolatban számos tanulmányt végeztek meglepő eredménnyel. 12 hétig, napi 6-12 mg-os astaxanthint szedve, az alanyoknál csökkent a zsíroxidáció veszélyes melléktermékeinek szintje, amelyek felhalmozódnak a demenciában szenvedőkben. Ennek eredményeként a kutatás arra a következtetésre jutott, hogy az astaxanthin-kiegészítő segíthet megelőzni az emberek demenciáját.

4.) A bőr egészségét támogatja
A szabad gyökök olyan molekulák, amelyeknek páratlan elektronjaik vannak, ami nagyon instabillá és reaktívvá teszi őket. A szervezetben természetes folyamatok (például edzés) és külső tényezők (például napfény és méreganyagok) eredményeként képződik. Reaktív természetüknél fogva a szabad gyökök rombolóan reagálnak a környezetükben lévő más molekulákra, beleértve a lipideket és a fehérjéket is, amelyek bőrünk egészségének és szerkezetének szerves részét képezik. A szabad gyökök hozzájárulnak a kollagén és az elasztin lebontásához is, amely a két legfontosabb fehérje, amely hozzásegít ahhoz, hogy a bőr egészséges és a fiatalos legyen. Az antioxidánsok képesek elektront ajándékozni a szabad gyököknek és így hatékonyan semlegesíteni azokat. Ezért, ha kellő mennyiségben vannak jelen a bőrben, a szabad gyökök által okozott károsodás minimális lesz.

Ugyanazok az erős antioxidáns tulajdonságok, amelyek megvédik az algákat a napsugarak káros hatásától, képesek megvédeni bőrünket is. Az ultraibolya fénynek kitett bőrsejtek szabad gyököket termelnek, amelyek beindítják a bőr öregedését. Az astaxanthin képes megőrizni a bőr hidratáltságát, csökkenti a ráncok megjelenését, elősegíti a bőr rugalmasságát, megakadályozza a bőr öregedését és véd az UV sugárzástól. Az utoljára említett előny különösen azok számára jó hír, akik könnyen leégnek. Az astaxanthin a bőr minden rétegében felhalmozódik, és megvédi a napégéstől és a nap által okozott károktól. Röviden, belső fényvédőként működik.

5.) Védi a mitokondriumokat - a sejtenergia fő alkotóját
Az már jól ismert, hogy a mitokondriális funkció az életkor előrehaladtával az oxidatív stressz miatt csökken, ami tipikus korral összefüggő betegségekhez vezethet. Ezek a sejt- "erőművek" felelősek az energiatermelésért ATP (adenozin-trifoszfát) formájában. Az energiatermelés folyamata azonban hatalmas mennyiségű szabad gyököt is hoz létre. A szabad gyökök túlzott kitettsége oxidatív stresszt okoz a szervezetben, ami ezt követően károsítja a mitokondriális működést. Az astaxanthin megvédi a mitokondriumokat a szabad gyökök károsodásától, ezáltal megőrzi energiatermelő képességüket

6.) Csökkenti a gyulladást a szervezetben
A krónikus gyulladás a legtöbb krónikus betegség kezdetén jelen van. Az astaxanthin jelentős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és gátolja a gyulladást okozó vegyületek aktivitását.


Ha úgy dönt, hogy astaxanthint étrend-kiegészítőt használi, fontos, hogy megtudja az eredetét. Nem mindegyik astaxanthin termék természetes eredetű. Ezért győződjön meg arról, hogy az astaxanthint valóban természetes forrásból, például algákból nyerik. Több termék van a piacon, amelyek petrokémiai anyagokból nyerik az astaxanthint, és így "szintetikus" astaxanthin-kiegészítőt hoznak létre. Ma már tudjuk, hogy a szintetikus astaxanthint a tenyésztett lazac etetésére fejlesztették ki, hogy gyönyörű narancssárga színt kapjanak, és ezáltal vonzóbbá tegyék a vásárlók számára. Az astaxanthinnak ezek a szintetikus formái 20-30-szor kevésbé hatékonyak, mint az algákból származó természetes formáik. Tehát 20-30-szor több szintetikus astaxanthint kell bevennie, hogy ugyanazt az eredményt kapja. Ezenkívül még nem vizsgálták a szintetikus astaxanthin fogyasztási biztonságát.

 HÁNYSZOR ERŐSEBB A NATÚR ASTAXANTHIN MINT A LEGERŐSEBB ANTIOXIDÁSOK 

C VITAMIN Q10 E VITAMIN MESTERSÉGES ASTAXANTHIN BÉTA KAROTIN LUTEIN LIKOPÉN
6000 x 770 x 100 x 55 x 5 x 3 x 2 x

 

 

Megj.:

* Fitokemikáliák – növényekben található biológiailag aktív anyagok.
** ORAC – (Oxygen Radical Absorbance Capacity) – az antioxidánsok szabad gyököket semlegesítő képességét jelző egység. Minél magasabb az ORAC érték, annál több antioxidáns képes semlegesíteni a sejteket károsító szabad gyökök mennyiségét.
*** Hematoencefalikus gát a vér és az agyszövet között. A szervezet az agy vérereinek speciális szerkezete révén védi az agyat bizonyos anyagok nem kívánt hatásától.

agy,antioxidásnok,bőr,napozás,szem

További cikkek

Kategóriák

További cikkek

GYÓGYNÖVÉNYEK, MELYEK KELLEMES HANGULATOT VARÁZSOLNAK AZ ESŐS NAPOKON IS

Kissé kiábrándító az eső? Segítségre van szükség a borongós napon? Ne keress tovább, itt van néhány ötlet. Segítenek ezek a varázslatos hangulatjavító gyógynövények. A szürke, esős napokon...

A hosszú élet titka: az öregedési folyamat kézben tartása

A hosszú élet nem csak arról szól, hogy mennyi ideig élünk, hanem mindenekelőtt arról, hogy milyen minőségben éljük meg életünk minden napját. Egyre inkább világosabbá válik,...

MIBEN SEGÍTHETNEK NEKEM AZ ADAPTOGÉNEK?

Gyakran érzed azt, hogy minden úgy fut és nem tudod utolérni? Vagy, hogy annyi a munka s a vége sehol? Hogy ami holnap kell, már...