Oldalsáv blog

Kategóriák

További cikkek

MIBEN SEGÍTHETNEK NEKEM AZ ADAPTOGÉNEK?

Gyakran érzed azt, hogy minden úgy fut és nem tudod utolérni? Vagy, hogy annyi a munka s a vége sehol? Hogy ami holnap kell, már...

Immunológus tanácsa: Hogyan szabaduljunk meg a megfázástól 3 nap alatt? Mit csináljunk, hogy ismételten ne betegedjünk meg?

Az őszi ingadozó időjárás magával vonzza a különféle fertőzéseket, melyek kivételes rendszerességgel terjednek épen ebben az időben. Kimerültnek, fáradtnak érezzük magunkat, megjelenik a nátha,...

HASON VAGY A KARON. MIT ÁRUL EL AZ EGÉSZSÉGÜNKRŐL A ZSIRPÁRNÁK ELHELYEZKEDÉSE ÉS MIT LEHET TENNI

A zsírsejtek a szervezet szerves részei. És az a hely, ahol a legnagyobb mértékben lerakódnak, sokat elárul az egészségünkről. Nézzünk meg, mely részekre érdemes a leginkább...

ALACSONY VÉRNYOMÁS - HA A KÁVÉ NEM ELÉG

Az alacsony vérnyomás, ellentétben a magas vérnyomással, nem képez állandó jellegű károsodást az érrendszerben.

  Sőt, azt lehet mondani, az alacsony vérnyomással hosszabb életet lehet élni. Azonban, megvan a maga bökkenője.

   Az elfogadott egészséges, ún. "normális" vérnyomás értéke 120 mmHg (szisztole). Az alacsony értékeknek tekintendők a 95-110 mmHg közötti értékek, ebben az esetben az alsó (diasztole) értékek 60-65 mmHg között mozognak.

  Bár az alacsony vérnyomás nem okoz egészségügyi kockázatot általában, a hirtelen vérnyomás csökkenés veszélyes lehet, pl. szédülésnél az elesés, stb. Még az alcsony vérnyomást is rendbe lehet hozni gyógynövények segítségével. A kávé és még a coca-cola is a leggyakrabban ajánlott a koffeintartalom végett, amelyekről kimutatták, hogy ténylegesen növelik a vérnyomást. Ez azonban nem az ideális választás, sokkal jobb a zöld kávé, a rozmaring vagy az édesgyökér.

   

  Gyógynövények, melyeket a nagymamáink használtak a vérnyomás szabályozásához.

   

  Igyazi édesgyökér 
  Glycyrrhiza glabra

  Rozmaring
  Rosmarinus officinalis

  Fehér fagyöngy
  Viscum album

  Homoktövis
  Hippophae rhamnoides

  Vadrózsa (csipkebogyó)
  Rosa canina

   

  A krónikusan alacsony vérnyomás okai, amikor a szabályzó mechanizmusok helytelen működés idézi elő:

  • a periferiás idegek megbetegedés - cukorbetegség, vitamínhiány
  • agy vagy gerincvelő megbetegedése - SM (sclerosis multiplex), Parkinson-kór, agydaganatok, stb.
  • magas vérnyomásra használt orvosságok - véletlen túladagolásnál
  • az orvosságok helytelen adagolása
  • akút állapotok - sokk, nagy vérvesztésnél, égési sebeknél, a szervezet dehidratálásánál, szívinfartusnál, erős allergiás reakciónál, nagy mértékű fertőzésnél

   

  Ha kisebb okok miatt keletkezik az alacsony vérnyomás

  Az alacsony vérnyomás a génekbe van bekódolva. S ha nem okoz nagy gondot, az alacsony vérnyomásra, csak a vérnyomás mérésénél jönnek rá.

  Gyakran fordul elő fiatal lányoknál, terhesség alatt, az idősebbeknél a dehidratálás miatt. 

  Az idősebb emberek nem érzik a szomjat, kevés folyadékot fogyasztanak. Nyáron a nagy melegekben az izzadással sok folyadékot vesztenek, melyet kellő képen nem pótolnak. Ez hirtelen vérnyomás csökkenéshez vezethet, mely az idősebbeknél nagyon veszélyes lehet. A szédülésben eleshetnek, s a balesetek a korral fatálisak lehetnek. Vigyázzunk és ügyeljünk az idősebbekre, hogy időközönkén igyanak, még ha nem is szomjasak! Próbáljuk megszoktatni, hogy ösztönösen is, ha szomjasak, ha nem félóránkét, óránkkét legaláb pár kortyot igyanak.

   

  Veszélyes tünetek:

  • szédülés
  • látási zavarok
  • álmatlanság
  • fülzúgás
  • gyors szívverés
  • szédülés

   

  Első sorban a látási zavarok lépnek fel - elsőtétedés, lüktető fejfájdalom. ájulás, eszméletvesztés. Az alacsony vérnyomásnál a szív nem képes megfelelően oxigénnel ellátni az agyat, s a többi szervet sem.

  Az elégtelen vérellátás miatt a szimpatikus idegrendszer kezd működni, és a vegetatív rendszer egyik része. Ez a tachycardiához, vagyis heves szívveréshez, szívritmuszavarhoz, hirtelen hidegrázáshoz vagy hőhullamokhoz vezet. Az alacsony vérnyomásnál az emberek a fáradtságra, a hideg végtagokra, az álmatlanságra panaszkodnak.

   

  Mit mondon az alacsony vérnyomásról a kardiológus

  Az állítja, hogy az alacsony vérnyomás fiatal korban jobb kardiovaszkuláris (szív - és érrendszeri) prognózissal jár az idősebb korban. Minél tovább kitart az alacsony vérnyomás annál jobb.

  Hogyan "éljük át" vidámabban az alacsony vérnyomást

  1. jobban kell odafigyelni a folyadékpótlásra és a sók pótlására
  2. fokozottan nyáron 
  3. továbbá olyan betegségeknél, amelyeknél  nagy a folyadékveszteség lép fel pl. láz, hányas, hasmenés
  4. hirtelen testhelyzet változásnál

   

  Mit tehetünk, hogy jobb legyen

  1. égészséges, vitaminban, ásványi anyagokban gazdaz étkezéssel - ezek kötik meg a szervezetünkben a vizet
  2. kerüljük a kimerülést
  3. rendszeresen sportoljunk, magassabb korban is, pl. hosszabb sétákkal
  4. szárazkefe- masszázzsal -  mindig a szív írányában!
  5. többet, kell inni, hogy a vérnyomás normalizálódjon. Reggel rögtön a felkelés után 1 pohár ásványvíz kb. 2 óra hosszat tudja tartani a vérnyomást megfelelő értékben

   

  Mit együnk és ne együnk alacsony vérnyomásnál

  Az alacsony vérnyomásnál kerülni kell a szénhidrátok kombinációját káliummal. Vagyis például reggelire nem ajánlatos müzli gyümölccsel. Ez okozhat idegességet, ingerlékenységet, sőt görcsöket is. Ajánlott helyette inkább a sok fehérje tartalmú étel, pl. kenyér tojással és sajttal.

  A kávéról

  Általában a kávéról azt gondoljuk, hogy növeli a vérnyomást. De ellenkező eset is felléphet. A kávé serkenti a veseműködést, s az izzadásmirigyeket a növelt  izzadás képzéshez. Ez folyadékvesztéshez, alacsony vérnyomáshoz vezethet.

   

  A teáról

  A fekete tea esetében, figyeljük milyen sokáig áztatjuk a teát. Legyen ez maximálisan 2 perc. Ez az idő, ami alatt a legtöbb koffein, és vérnyomást befolyásoló anyag kiázik.

   

  Elsősegély alacsony vérnyomásnál

  1. Az első tüneteknél lefekszünk, s a lábakat kb. 45 fokos szögben magasabban alátámasztjuk (párnával, összetekert pokróccal, stb., ami van a kezünk mellett)
  2. Ha eszméletvesztés lép fel, akkor gyorsan pótolni kell a vízveszteséget, kb. 1/2 l nátrium tartalmú ásványvízzel a legjobb.
  3. ha csak forog a fejünk, amikor gyorsan felálltunk, akkor  segít, ha leguggolunk vagy ha állva vagyunk, akkor keresztbe tesszük a lábunkat. Csak ezzel, hogy keresztbe tesszük a lábunkat 10 mm Hg-nyal emeljük a vérnyomásunkat.

   

   

  Alacsony vérnyomás magas pulzus

  A vérnyomás és a pulzus nincsen lineáris összefüggésben. Vagyis az alacsony vérnyomás nem jelenti az alacsony pulzust és fordítva.

  Ismerünk:

  • alacsony vérnyomást alacsony pulzussal
  • alacsony vérnyomás magas pulzussal
  • magas vérnyomás magas pulzussal
  • magas vérnyomás alacsony pulzussal

   A magas pulzus nem az alacsony vérnyomás következtében keletkezik. 

  Alacsony vérnyomás - alacsony pulzus

  Ha valakinek akinek általában alacsony a vérnyomása alacsony pulzus mellett, és ilyenkor komfort érzete van, megnövekedik a pulzus száma, ez kellemetlen érzést idézhet elő. Alacsony pulzusa a jól edzett sportolóknak van, a "maratoni", a kitartó típusúaknak. Olyan személyeknek, akik megszokták az állandó folytonos tevékenységet, nem a kirobbanó típusúak. Ha az ilyen egyén hirtelen stresszes  szituációba kerül, lelkileg ki van zökkentve, akkor ez így nyilvánulhat meg, megnövekszik a pulzusa. Ha nem tudják "lemozgatni" a stresszt a szívük teszi meg helyettük. Ezért, hogy kíméljük a szívünket, próbáljunk tenni egy sétát, lenyugodni, feloldani a stresszt, a pulzus is csökkeni fog. A magas pulzust a lelki stressz mellett, a fáradtság, a szorongás idézheti elő.

   

  Magas vérnyomás - magas pulzus

  Elleneben, ha valakinek  komfort érzete a magasabb vérnyomás és magasabb pulzus mellett van, akkor ez az egyén nehezebben alkalmazkodik a nyomás csökkenéséhez. Az ilyen helyzet a szívritmuszavarnál vagy a dehidratálásnál jelenik meg.  Megoldás, ha nem a szívritmuszavarról van szó, a helyes folyadék pótlás. Főleg idősebb korban figyeljünk oda, amikor a szomjúság érzete már nem olyan gyakori, hogy rendszeresen igyunk, ha lehet, tiszta vizet.

   

   

  Igazi édesgyökér megtalálható e termékek között nálunk :-)
  Glycyrrhiza glabra

  édesgyökér

  Összetevők: Liquiritiae radix (Glycyrrhiza glabra). A népi gyógyászatban belsőleg használták köptető, görcsoldó, szekretolitikus és korrekciós szerként. Más gyógynövényekkel kombinálva is lehet használni (főzet, tea). Köhögéscsillapítóként, légzőszervi megbetegedések (rekedtség), valamint vesekövek, köszvény, reuma esetén és olyan hashajtó keverékek adalékaként, amelyekben az édesgyökér vizelethajtó hatása fokozza a kezelést. Egészen 15% glicirrizint (glicirrizinsavat) is tartalmazhat, továbbá  glikozid-likiritint, illóolajat, cserzőanyagokat, flavonokat és fitoncideket tartalmaz. A glicirrizin 50-szer édesebb, mint a nádcukor. A gyógynövényt mindig óvatosan kell alkalmazni.

  Édesgyökér az évszázadok során
  Az édesgyökér alkalmazásának legkorábbi említését a duzzanatok és a fájó lábak kezelésében agyagtáblákon találták, amelyeket Bagdadban találtak a volt Mezopotámia régióban.

  A régészek a leletet 2-3000 évesnek tartják. Körülbelül ugyanabban az időben az édesgyökeret Kínában is alkalmazták, ahol a mai napig fennmaradt, és a ginzenggel együtt a hagyományos kínai orvoslás egyik pillére. A kínaiak "szent nemzeti kincsnek" nevezik, és hisznek abban, hogy képes meghosszabbítani az életet. Több gyógynövényes keverékek része, mert javítja ízüket, harmonizálja és meghosszabbítja hatásukat.


  Az ókori Egyiptomban az édesgyökér népszerű gyógyszer volt, különösen a légzőszervi és emésztőrendszeri betegségek esetén. "Mai sus" nevű édes ital formájában használták. Ebers papirusa, az egyik leghíresebb ókori egyiptomi kézirat, amely Kr. E. 1500 körül nyúlik vissza, említi az édesgyökér gyógyszert a máj és a hasnyálmirigy betegségei enyhítésére, a köhögés megkönnyítésére, de hatékony hashajtóként is. Tutanhamon egyiptomi fáraó sírja többek között több édesgyökér-gyökeret tartalmazott, amelyek felfedezésük idején is jó állapotban voltak.


  Az édesgyökér  népszerűvé vált a világ más részein is. A szkíták (iráni származású nomád ősi törzsek) tizenkét napot tudtak víz nélkül túlélni az édesgyökér megrágásával . A szkíták édesgyökeret főleg az Azovi-tó partján termesztettek. És ők ismertették meg a görögöket ezzel a  gyógynövénnyel. Thefrastus (Kr. E. 3. század) az édesgyökeret  szkíta gyökérnek nevezett el, és köhögés és egyéb mellkasi betegségek kezelésére használta. Az édesgyökeret számos fontos görög vagy római orvos (Hippokratész - Kr. E. 460, Plinius - Kr. E. 80) javasolta a köhögés, az asztma és más légúti megbetegedések kezelésében.


  Pedanios Dioscorides, a Kr. U. 40–90 között élő görög orvos és botanikus volt felelős a ma is használt növény botanikai elnevezéséért - Glycyrrhyza (glükóz = édes, riza = gyökér). Orvosként Dioszkoridész bejárta az akkori görög és római világot, leggyakrabban Nagy Sándor légióival. A gyökér megrágásával a katonák elűzték a szomjúság érzését azokon a területeken, ahol az ivóvíz nem volt elérhető, ráadásul az édesgyökér energiát és kitartást adott nekik. Azt azonban nem tudni, hogy a katonák sok évszázaddal később megoldották-e ugyanazt a problémát, mint Napóleon, akinek a fogát megfeketítette a népszerű édesgyökér túlzott gyakori rágása. Dioscorides kimutatta, hogy az édesgyökér jótékony hatással van a megfázás, gyomor-, máj- és vesebetegségek esetén is.


  A középkorban az édesgyökérrel csökkentették az emésztési zavarokat a fűszeres, zsíros vagy elégetett ételek fogyasztása után. Fokozatosan felhasználása átterjedt más iparágakra is. Édes íze miatt édességekhez adták, dohányhoz keverve a jobb aroma elérése és a habosodás növelése érdekében sörbe vagy limonádéba tették. Főleg Spanyolországból és Olaszországból importálták egész Európába. Angliában népszerűségnek örvendett a domonkos szerzeteseknek köszönhetően, akik behozták az országba, és a 15. században elkezdték művelni. Yorkshire továbbra is gyártja az úgynevezett "Pontefract tortát", kis pogácsákat, amelyek pecsét alakúak. Míg a déli nemzetek inkább az  édesgyökér teát fogyasztottak tisztító hatása miatt.


  Érdekes módon az édesgyökér azon kevés áruk egyike volt, amellyel az angolok a 16. században gazdagítottak az amerikai kontinens lakóit, mivel ez többnyire fordítottan volt.

   

  Miben rejlik az édesgyökér gyógyhatása és veszélyessége?

  Az édesgyökérben található alapanyagok a flavonoidok, amelyek a gyökérnek a tipikus sárgás színét adják, és a szaponin jellegű anyagok, mint például a glicirrizin, mely a glicirrizinsav sója.

  És ez a felelős a tipikus édes ízért, amely akár 50-szer édesebb, mint a répacukor. A glicirrizinsav és a glicirretinsav az édesgyökér fő hatóelemei közé tartozik, azonban túlzott mennyiségben az úgynevezett mineralokortikoid hormonok látszólagos túltermelésének szindrómáját okozhatják, ami - magas vérnyomás és káliumhiány a vérben (ez izomfájdalomhoz, gyengeséghez vezethet. vagy görcsökhöz). Vannak azonban olyan betegcsoportok, akik pozitívan részesülhetnek az édesgyökér ezen hatásaiból, amelyek mások számára kedvezőtlenek (például krónikus mellékvese-elégtelenségben szenvedő betegek vagy cukorbetegek, akik cukorbeteg idegkárosodás miatt alacsony vérnyomásban szenvednek). Emiatt a gyógyszeripar továbbra is kutatás céljának tartja az édesgyökeret.

  (forrás:MUDr. Ondřej Petrák, Ph.D. - Lékořicí lásku raději neléčete)

  alacsony vérnyomás

  5 üzenet

  Flusi Janos

  a ferjemnek sokat 104/72/52 a vernyomasa allandoan almos. Mi a teendö. Köszönettel Falusine

  Krisztina

  Üdv! Nagyon alacsony a vérnyomásom és a pulzusom 85/57 /56 jól érzem magam ,csak idegesít.kardiológiai eltérésem nincs..Mit tegyek?

  Frida

  A Tonerin remek szer. Korábban azokat a szereket szedtem, amelyeket 10 éve írtak fel, tudom, hogy elavultak már, de nem akartam szakértőkhöz fordulni. Csak akkor szedtem, amikor szükségem volt rá, illetve amikor rosszul voltam. De egyszer már nem voltak hatással rám. Akkor alternatív módszer után kezdtem nézni és rátaláltam a Tonerin szerre. A Tonerin már az első kúra után segített. A vérnyomásom normalizálódott. 3 hét után szinte teljesen elfelejtettem, hogy mi is az a vérnyomás. https://well-men.com/product/tonerin/ Csodásan érzem magam, mint fiatal koromban!

  Lai

  89/56_72 mi a teendó 69 ébes vsgyok.

  Epinger Lőrincné

  Gyengének, fáradtnak érzem magam Vérnyomásom 83/60/67 Vizet többször iszom naponta. Mit tehetek? Köszönöm

  További cikkek

  Kategóriák

  További cikkek

  MIBEN SEGÍTHETNEK NEKEM AZ ADAPTOGÉNEK?

  Gyakran érzed azt, hogy minden úgy fut és nem tudod utolérni? Vagy, hogy annyi a munka s a vége sehol? Hogy ami holnap kell, már...

  Immunológus tanácsa: Hogyan szabaduljunk meg a megfázástól 3 nap alatt? Mit csináljunk, hogy ismételten ne betegedjünk meg?

  Az őszi ingadozó időjárás magával vonzza a különféle fertőzéseket, melyek kivételes rendszerességgel terjednek épen ebben az időben. Kimerültnek, fáradtnak érezzük magunkat, megjelenik a nátha,...

  HASON VAGY A KARON. MIT ÁRUL EL AZ EGÉSZSÉGÜNKRŐL A ZSIRPÁRNÁK ELHELYEZKEDÉSE ÉS MIT LEHET TENNI

  A zsírsejtek a szervezet szerves részei. És az a hely, ahol a legnagyobb mértékben lerakódnak, sokat elárul az egészségünkről. Nézzünk meg, mely részekre érdemes a leginkább...