ÉRDEKES CIKKEK

Gyógynóvények, melyeket a nagymamáink használtak a vérnyomás szabályozásához

Gyógynóvények, melyeket a nagymamáink használtak a vérnyomás szabályozásához

Nov 08, 2020
ALACSONY VÉRNYOMÁSRA Igyazi édesgyökérGlycyrrhiza glabra RozmaringRosmarinus officinalis Fehér fagyöngyViscum album HomoktövisHippophae rhamnoides...
KORONAVÍRUS, BAKTÉRIUMOK ÉS GOMBÁK A SZÁJMASZKBAN

KORONAVÍRUS, BAKTÉRIUMOK ÉS GOMBÁK A SZÁJMASZKBAN

Oct 15, 2020
A szájmaszk viselése egy ideje már kötelező, és nagy segítséget jelent a...
BAJKÁLI CSUCSÓKA KIVONATA GÁTOLJA A SARS-CoV-2 PROTEÁZÁNAK REPLIKÁCIÓJÁT

BAJKÁLI CSUCSÓKA KIVONATA GÁTOLJA A SARS-CoV-2 PROTEÁZÁNAK REPLIKÁCIÓJÁT

Aug 29, 2020
"A Bajkáli csukóka (Scutellaria baicalensis) kivonat és a baicalein gátolja a SARS-CoV-2...
MI A KÜLÖNBSÉG A

MI A KÜLÖNBSÉG A "RESPIRÁTOR" - FFP2 ÉS SZÁJMASZK KÖZÖTT?

Aug 27, 2020
SZÁJMASZKA szájmaszk viselése az illedelem jele A szájmaszk nem a viselőjét védi,...
MIÉRT NEM TUDOK LEFOGYNI?

MIÉRT NEM TUDOK LEFOGYNI?

Aug 21, 2020
Sokan azt modják, hogy a túlsúly oka a cukor, mások szerint a...

ALACSONY VÉRNYOMÁS - HA A KÁVÉ NEM ELÉG

ALACSONY VÉRNYOMÁS - HA A KÁVÉ NEM ELÉG
Az alacsony vérnyomás, ellentétben a magas vérnyomással, nem képez állandó jellegű károsodást az érrendszerben.

  Sőt, azt lehet mondani, az alacsony vérnyomással hosszabb életet lehet élni. Azonban, megvan a maga bökkenője.

   Az elfogadott egészséges, ún. "normális" vérnyomás értéke 120 mmHg (szisztole). Az alacsony értékeknek tekintendők a 95-110 mmHg közötti értékek, ebben az esetben az alsó (diasztole) értékek 60-65 mmHg között mozognak.

  Bár az alacsony vérnyomás nem okoz egészségügyi kockázatot általában, a hirtelen vérnyomás csökkenés veszélyes lehet, pl. szédülésnél az elesés, stb.

   

  A krónikusan alacsony vérnyomás okai, amikor a szabályzó mechanizmusok helytelen működés idézi elő:

  • a periferiás idegek megbetegedés - cukorbetegség, vitamínhiány
  • agy vagy gerincvelő megbetegedése - SM (sclerosis multiplex), Parkinson-kór, agydaganatok, stb.
  • magas vérnyomásra használt orvosságok - véletlen túladagolásnál
  • az orvosságok helytelen adagolása
  • akút állapotok - sokk, nagy vérvesztésnél, égési sebeknél, a szervezet dehidratálásánál, szívinfartusnál, erős allergiás reakciónál, nagy mértékű fertőzésnél

   

  Ha kisebb okok miatt keletkezik az alacsony vérnyomás

  Az alacsony vérnyomás a génekbe van bekódolva. S ha nem okoz nagy gondot, az alacsony vérnyomásra, csak a vérnyomás mérésénél jönnek rá.

  Gyakran fordul elő fiatal lányoknál, terhesség alatt, az idősebbeknél a dehidratálás miatt. 

  Az idősebb emberek nem érzik a szomjat, kevés folyadékot fogyasztanak. Nyáron a nagy melegekben az izzadással sok folyadékot vesztenek, melyet kellő képen nem pótolnak. Ez hirtelen vérnyomás csökkenéshez vezethet, mely az idősebbeknél nagyon veszélyes lehet. A szédülésben eleshetnek, s a balesetek a korral fatálisak lehetnek. Vigyázzunk és ügyeljünk az idősebbekre, hogy időközönkén igyanak, még ha nem is szomjasak! Próbáljuk megszoktatni, hogy ösztönösen is, ha szomjasak, ha nem félóránkét, óránkkét legaláb pár kortyot igyanak.

   

  Veszélyes tünetek:

  • szédülés
  • látási zavarok
  • álmatlanság
  • fülzúgás
  • gyors szívverés
  • ájulás

   

  Első sorban a látási zavarok lépnek fel - elsőtétedés, lüktető fejfájdalom. ájulás, eszméletvesztés. Az alacsony vérnyomásnál a szív nem képes megfelelően oxigénnel ellátni az agyat, s a többi szervet sem.

  Az elégtelen vérellátás miatt a szimpatikus idegrendszer kezd működni, és a vegetatív rendszer egyik része. Ez a tachycardiához, vagyis heves szívveréshez, szívritmuszavarhoz, hirtelen hidegrázáshoz vagy hőhullamokhoz vezet. Az alacsony vérnyomásnál az emberek a fáradtságra, a hideg végtagokra, az álmatlanságra panaszkodnak.

   

  Mit mondon az alacsony vérnyomásról a kardiológus

  Az állítja, hogy az alacsony vérnyomás fiatal korban jobb kardiovaszkuláris (szív - és érrendszeri) prognózissal jár az idősebb korban. Minél tovább kitart az alacsony vérnyomás annál jobb.

  Hogyan "éljük át" vidámabban az alacsony vérnyomást

  1. jobban kell odafigyelni a folyadékpótlásra és a sók pótlására
  2. fokozottan nyáron 
  3. továbbá olyan betegségeknél, amelyeknél  nagy a folyadékveszteség lép fel pl. láz, hányas, hasmenés
  4. hirtelen testhelyzet változásnál

   

  Mit tehetünk, hogy jobb legyen

  1. égészséges, vitaminban, ásványi anyagokban gazdaz étkezéssel - ezek kötik meg a szervezetünkben a vizet
  2. kerüljük a kimerülést
  3. rendszeresen sportoljunk, magassabb korban is, pl. hosszabb sétákkal
  4. szárazkefe- masszázzsal -  mindig a szív írányában!
  5. többet, kell inni, hogy a vérnyomás normalizálódjon. Reggel rögtön a felkelés után 1 pohár ásványvíz kb. 2 óra hosszat tudja tartani a vérnyomást megfelelő értékben

   

  Mit együnk és neügyünk alacsony vérnyomásnál

  Az alacsony vérnyomásnál kerülni kell a szénhidrátok kombinációját káliummal. Vagyis például reggelire nem ajánlatos müzli gyümölccsel. Ez okozhat idegességet, ingerlékenységet, sőt görcsöket is. Ajánlott helyette inkább a sok fehérje tartalmú étel, pl. kenyér tojással és sajttal.

  A kávéról

  Általában a kávéról azt gondoljuk, hogy növeli a vérnyomást. De ellenkező eset is felléphet. A kávé serkenti a veseműködést, s az izzadásmirigyeket a növelt  izzadás képzéshez. Ez folyadékvezstéshez, alacsony vérnyomáshoz vezethet.

   

  A teáról

  A fekete tea esetében, figyeljük milyen sokáig áztatjuk a teát. Legyen ez maximálisan 2 perc. Ez az idő, ami alatt a legtőbb koffein, és vérnyomást befolyásoló anyag kiázik.

   

  Elsősegély alacsony vérnyomásnál

  1. Az első tüneteknél lefekszünk, s a lábakat kb. 45 fokos szögben magasabban alátamsztjuk (párnával, összetekert pokróccal, stb, ami van a kezünk mellett)
  2. Ha eszméletvesztés lép fel, akkor gyorsan pótolni kell a vízvezteséget, kb. 1/2 l nátrium tartalmú ásványvízzel a legjobb.
  3. ha csak forog a fejünk, amikor gyorsan felátunk, akkor  segít, ha legugolunk vagy ha állva vagyunk, akkor keresztbe tesszük a lábunkat. Csak ezzel, hogy keresztbe tesszük a lábunkat 10 mmHg-nyal emeljük a vérnyomásunkat.

   

   

  Alacsony vérnyomás magas pulzus

  A vérnyomás és a pulzus nincsen lineáris összefüggésben. Vagyis az alcsony vérnyomás nem jelenti az alcsony pulzust és fordítva.

  Ismerünk:

  • alacsony vérnyomást alacsony pulzussal
  • alacsony vérnyomás magas pulzussal
  • magas vérnyomás magas pulzussal
  • magas vérnyomás alacsony pulzussal

   A magas pulzus nem az alacsony vérnyomás következtében keletkezik. 

  Alacsony vérnyomás - alacsony pulzus

  Ha valakinek akinek általában alacsony a vérnyomása alacsony pulzus mellett, és ilyenkor komfort érzete van, megnövekedik a pulzus száma, ez kellemtlen érzést idézhet elő. Alacsony pulzusa a jól edzett sportolóknak van, a "maratóni", a kitartó típusúaknak. Olyan személyeknek, akik megszokták az állandó folytonos tevékenységet, nem a kirobbanó típusúak. Ha az ilyen egyén hirtelen stresszes  szituációba kerül, lelkileg ki van zökkentve, akkor ez így nyílvánulhat meg, megnövekszik a pulzusa. Ha nem tudják "lemozgatni" a stresszt a szívük teszi meg helyettük. Ezért, hogy kíméljük a szívünket, próbáljunk tenni egy sétát, lenyugodni, feloldani a stresszt, a pulzus is csökkeni fog. A magas pulzust a lelki stressz mellett, a fáradstásg, a szorongás idézheti elő.

   

  Magas vérnyomás - magas pulzus

  Elleneben, ha valakinek  komfort érzete a magasabb vérnyomás és magasabb pulzus mellett van, akkor ez az egyén nehezebben alkalmazkodik a nyomás csökkenéséhez. Az ilyen helyzet a szívritmuszavarnál vagy a dehidratálásnál jelenik meg.  Megoldás, ha nem a szívritmuszavarról van szó, a helyes folyadék pótlás. Főleg idősebb korban figyeljünk oda, amikor a szomjúság érzete már nem olyan gyakori, hogy rendszeresen igyunk, ha lehet, tiszta vizet.

   

  Gyógynövények, melyeket a nagymamáink használtak a vérnyomás szabályozásához.

   


  21 begjegyzés

  • tofoziti

   http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ – Amoxil Amoxicillin Online xrv.kizt.termeszetegeszsege.hu.zyw.fg http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

  • opavawogeabi

   http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ – Buy Amoxicillin Online Amoxicillin ezk.ugao.termeszetegeszsege.hu.mpf.fa http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

  • iicazavul

   http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ – Amoxil Amoxicillin Online idc.eelp.termeszetegeszsege.hu.mhe.ne http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

  • elohalebet

   http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ – Amoxicillin 500mg Capsules Amoxicillin 500mg tsa.zzbb.termeszetegeszsege.hu.hut.su http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

  • onaiiyemebo

   http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ – Buy Amoxicillin Online Amoxicillin 500mg Capsules jdi.smvx.termeszetegeszsege.hu.mbp.ts http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/


  Írjál üzenetet