Valóban csodaszer a béta-glükán, melyet gyógyszertárakban vagy gyógynövényboltokban vehetünk meg?
Sajnos ahogyan helyesen gondolják, csodaszerről nem lehet szó, de hogy lényegesen serkentik a szervezetünk immunrendszerét, azt sok klinikai kutatás eredménye alátámasztja.
Mi is a béta-glükán és hogyan hat?
- Nem annyira titokzatosak, megtalálhatók pl. a zabban is. A rostos anyagokban, a prebiotikumokban (a prebiotikum olyan természetes élelmiszerösszetevő, amelyre a gyomor-bélrendszer felső szakaszában található emésztőenzimek nem hatnak) találhatók meg. Poliszacharidok közé tartoznak, melyeket a vékonybélben lévő emésztőenzimek nem tudnak felbontani. Ezt csak a vastagbélben lévő baktériumok tudják. Ennek segítségével helyet tudnak biztosítani a probiotikus baktériumoknak, melyek a bélflóra mikrobiális egyensúlyát tudják felállítani, vagyis meggátolják a bakteriális vagy gombás fertőzések terjedését.
- Védik a bélfalat, s ezzel a vastagbelet és a végbelet a daganatos megbetegedések elöl.
- Magukra kötik az epesavakat. Az epesavak ezért nem tudják bontani a zsírokat, s a zsírok nem tudnak akkora mértékben felszívódni a szervezetbe. A zsírokkal így csak a vastagbélben lévő baktériumok foglalkozhatnak. A szervezet az epesav vesztéségét a koleszterin kárára pótolja. Ezzel a koleszterin mennyisége is csökken a vérben.
- Stabilizálják a vércukor szintjét, azzal hogy lassítják a felszívódását.
- Hasonlóan járnak el a toxikus-, mérgezőanyagokkal.
- Béta-glükánok felturbózzák az immunrendszert a maximumra. Mint egy antigének hatnak az immunrendszerre, előhívva az immunreakciót. Serkentik pl. a makrofágok aktivitását. A makrofágok az tűzvonalban vannak a fertőzéseknél, eltávolítják a sérült vagy elhalt sejteket.
- Klinikai kutatások bizonyítják, hogy erősen javítják a sebészeti beavatkozásoknál, műtéteknél a sebek gyógyulását. Támogatják a szervezetet a kemoterápia vagy a sugárzás után.
- Klinikai kísérletek folynak arról, hogyan tudnak segíteni a béta-glükánok a daganatos betegségeknél mint pl. emésztőszervi-, tüdő-, idegalapú daganatoknál. Együtt alkalmazzák a legújabb biológiai gyógymódokkal és idáig nagyon ígéretes eredményekkel.
A béta-glükánok nem pottyantak le hirtelen az égből, megtalálhatók sok alapvető élelmiszerben. Ahogyan minden étrend-kiegészítőn olvasunk: nem helyettesítik az egészséges étkezést és egészséges életmódot. Csak az a baj, hogy a napjainkban használt élelmiszeripari feldolgozási módok lényegesen megváltoztak. A legtöbb nélkülözhetetlen alkotót, mely a szervezet számára fontos, tönkretesznek teljesen vagy legalább nagymértékben, s ezért kell pótolni ezeket máshogyan.
Nemcsak a béta-glükánok esetében de más étrend-kiegészítők esetében is, fontos a tisztaságuk (mennyi nehézfémet, stb. tartalmaznak), a hatóanag tartalmuk, miből származnak, s hogyan tudja ezeket a szervezetünk feldolgozni.
A gyógygombáknál feltétel, hogy minimálisan 25% béta-glükánt tartalmazzanak. Nálunk használt gyógygombák 42,9 %(polyporus) ill. 54,6% (cordyceps) béta-glükánt tartalmaztak.